ROCK AROUND
Η “GLAMOROUS” ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ NEW YORK DOLLS
από το Νίκο Καστανά
Φούστες, μπλούζες από πολυεστέρα, ψηλοτάκουνα παπούτσια και κραγιόν με το… κιλό. Μία μπάντα που έζησε σε μια σκανδαλώδη διάσταση, αλλάζοντας για πάντα την αισθητική της ροκ, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ιδίωμα που σήμερα ονομάζουμε πανκ ροκ. Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η “glamorous” ιστορία των New York Dolls!
Υπάρχουν μπάντες που έγραψαν ωραία τραγούδια και υπηρέτησαν με συνέπεια ένα συγκεκριμένο ήχο. Υπάρχουν μπάντες που δεν έγραψαν φοβερά κομμάτια αλλά είχαν έντονη προσωπικότητα και έγραψαν ιστορία. Και υπάρχουν και οι μπάντες που έφεραν τα πάνω κάτω, αλλάζοντας με τις προσθήκες τους το ρου της ιστορίας του ροκ· όπως ακριβώς έκαναν οι New York Dolls.
Η μπάντα από τη Νέα Υόρκη -που αρχικά το όνομά της ήταν “Dolls”- άρχισε να κτίζεται το 1971, και το 1972 η σύνθεση του συγκροτήματος είχε ως εξής: Johnny Thunders (κιθάρα), David Johansen (φωνητικά), Rick Rivets (κιθάρα), Arthur Kane (μπάσο) και Billy Murcia (τύμπανα). Με αυτή τη σύνθεση, οι «Κούκλες» άρχισαν να δίνουν συναυλίες στο κάτω Μανχάταν, με σημείο αναφοράς το θρυλικό Mercer Arts Center.
Στα τέλη του 1972 το συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη έκλεισε την πρώτη του περιοδεία στην Αγγλία, ανοίγοντας μάλιστα κάποιες συναυλίες των Faces. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιοδείας, μετά από ένα ξέφρενο πάρτυ και έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών, ο Billy Marcia θα χάσει τη ζωή του. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Νοεμβρίου 1972 και ο Marcia ήταν 21 ετών.
Με την επιστροφή τους στη Νέα Υόρκη, οι New York Dolls προσπάθησαν αμέσως να βρουν τον αντικαταστάτη του Bill Marcia. Για τη θέση του ντράμερ προτάθηκαν πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τον Peter Criss (Kiss) και τον Marky Ramone (Ramones), αλλά τελικά προτίμησαν τον Jerry Nolan που ήταν φίλος τους και γνώριζε το παίξιμό τους. Λίγο αργότερα, οι New York Dolls κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα συμβόλαιο με τη Mercury Records. H συνεργασία με τη Mercury καρποφόρησε το καλοκαίρι του 1973 με την κυκλοφορία του ομώνυμου άλμπουμ “New York Dolls”, σε παραγωγή του Todd Rundgren (Patti Smith, Grand Funk, Bad Religion, κ.α).
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου 1973, και όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις. Στο εξώφυλλο, οι New York Dolls ποζάρουν απέναντι στο συντηρητισμό. Με ψηλά τακούνια, make up και μπλαζέ ύφος, οι New York Dolls παρουσίασαν ένα hard rock άλμπουμ όπως θα το έκανε ο Chuck Berry μαζί με τους Stooges, δημιουργώντας παράλληλα μία glam rock συμφωνία όπως θα την έκανε ο David Bowie με τον Marc Bolan. Το υλικό του δίσκου είναι ιδιαίτερα αξιόλογο. Τα “Personality Crisis”, “Looking For A Kiss” και “Trash”, κατά τη γνώμη του γράφοντα, τα «σπάνε». Οι απόψεις όμως διίστανται, και το συγκρότημα αυτό δίχασε κοινό και κριτικούς αρκετές φορές. Αρκεί, πιστεύω, να παραθέσω το γεγονός ότι οι New York Dolls ψηφίστηκαν ως το «καλύτερο νέο συγκρότημα» και ταυτόχρονα το «χειρότερο νέο συγκρότημα» της χρονιάς!
Την επόμενη χρονιά οι New York Dolls άρχισαν δουλεύουν ένα νέο άλμπουμ με τη βοήθεια, αυτή τη φορά ενός καταξιωμένου παραγωγού, του Shadow Morton. Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων αποτυπώθηκε στο δεύτερο άλμπουμ του γκρουπ, που κυκλοφόρησε στις 10 Μαΐου 1974, με τίτλο “Too Much Too Soon” . Το άλμπουμ έλαβε καλές κριτικές, αλλά πέρα από το φανατικό κοινό τους δεν κατάφερε να αγγίξει το ευρύ κοινό και να σημειώσει αξιόλογη εμπορική επιτυχία. To “Toο Much Too Soon” είναι ωστόσο ένα κλασσικό άλμπουμ των New York Dolls. Ακούστε το “Who Are The Mystery Girls” και το “Puss ‘n’Boots” και θα καταλάβετε…
Επειδή όμως τα πράγματα στις μιούζικ μπίζνες είναι δύσκολα και απαιτητικά, η εμπορική αποτυχία των New York Dolls, οδήγησε τη Mercury να βγάλει το συγκρότημα από τη λίστα της. Στη συνέχεια, κάποιες σπασμωδικές κινήσεις του γκρουπ δεν είχαν καμία τύχη, πράγμα που οδήγησε τον Johnny Thunders και τον Jerry Nolan να το εγκαταλείψουν, ενώ η οριστική διάλυση θα έρθει το 1977.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2004, οι New York Dolls του David Johansen εμφανίστηκαν στο Meltdown Festival (Λονδίνο) και ξεκίνησαν τις συζητήσεις για μία πιθανή επανένωση. Μετά από ένα σωρό αναποδιές και προβλήματα, το συγκρότημα κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να κυκλοφορήσει τρεις δίσκους. Το 2006 το “One Day It Will Please Us to Remember Even This”, το 2009 το “Cause I Sez So” και το 2011 το “Dancing Backward In High Heels”. Η ιστορία όμως των New York Dolls είχε πάρει το δρόμο της, και το 2016 ήρθε το τέλος.
Οι Dolls ωστόσο δεν θα μείνουν στην ιστορία ως άλλη μία ροκ εντ ρολ μπάντα. Είναι το συγκρότημα που έθεσε ευθύς εξαρχής τις βάσεις του πανκ ροκ και επίδρασε αποτελεσματικά πάνω σε συγκροτήματα όπως οι Ramones, οι Kiss και οι Guns’N’Roses. Και όλα αυτά έχοντας κυκλοφορήσει ουσιαστικά δύο δίσκους!
'Νίκος Καστανάς' for bbr
Leave A Comment: