ROCK AROUND
ΜΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ROCK’N’ROLL
από το Νίκο Καστανά
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο Eric Burdon θα βρεθεί στην Αθήνα για να μας προσφέρει μία μοναδική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μια βραδιά γεμάτη με μπλουζ, funk, ψυχεδέλεια και μπόλικο ροκ, μια γεύση δηλαδή από την μακρόχρονη πορεία του. Αυτή η επικείμενη επίσκεψη αποτέλεσε για εμάς μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ανατρέξουμε στο παρελθόν και στην ιστορία μιας κορυφαίας μορφής του ροκ... Κυρίες και κύριοι το Rock Around σας παρουσιάζει τον Eric Burdon!
Η κορυφαία αυτή μορφή του rock’n’roll, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1941 (μέσα στις σκοτεινές μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) στο Νewcastle και είχε μάλλον δύσκολα παιδικά χρόνια. Όπως και να ‘χει, ο Burdon ήρθε γρήγορα σε επαφή με τη fοlk μουσική και λίγο αργότερα με τη τζαζ και τα μπλουζ.
Στις αρχές του 1963, ο Burdon έγινε μέλος του τοπικού συγκροτήματος “Alan Price Rhythm and Blues Combo”, ένα συγκρότημα που είχε σχηματιστεί το 1958 στο Newcastle, και μετά την είσοδο του Burdon άλλαξε το όνομά του σε Animals. Οι εμφανίσεις των Animals κέντρισαν το ενδιαφέρον του πολυτάλαντου μουσικού παραγωγού Giorgio Gomelsky, ο οποίος τους πίεσε και τελικά τους έπεισε, να μετακομίσουν στο Λονδίνο.
Στο Λονδίνο - το κέντρο του κόσμου αυτή την εποχή- έκλεισαν μια σειρά εμφανίσεων στο Crawdaddy club. Στο ρεπερτόριό τους υπήρχαν πολλά κομμάτια των John Lee Hooker, Nina Simone, κ.α. Εκεί, ανάμεσα σε αυτούς που τους είδαν ήταν και ο Mickie Most, ένας μάνατζερ που είχε πάρε-δώσε με την ΕΜΙ.
Με την ΕΜΙ έκαναν το πρώτο τους σινγκλάκι το Φεβρουάριο του 1964 με τον τίτλο “Baby Let Me Take You Home”. Ένα “βρώμικο” blues-rock τραγούδι με την υπέροχη φωνή του Burdon, που πήρε τη δική του θέση στον κατάλογο των επιτυχιών της Μ. Βρετανίας. Στη συνέχεια, το δεύτερο σινγκλ για τους Animals, υπήρξε το αξεπέραστο (απ’ όλες τις απόψεις) House Of The Rising Sun. Το κομμάτι κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1964 και έγινε σχεδόν αμέσως Νο 1 στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια αναγνώριση, όπως ήταν φυσικό, έδωσε στους Animals τεράστια ώθηση. Έτσι, το καλοκαίρι του 1964 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους lp με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος, και το 1965 το δεύτερο, με τον τίτλο “Animal Tracks”, μία συλλογή θα λέγαμε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τα We’ve Gotta Get Out Of This Place, It’s My Life, Don’t Let Me Be Misunderstood, κ.α.
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ το Μάιο του 1965, το συγκρότημα αποφάσισε να απολύσει τον μάνατζερ Mickie Most και να τερματίσει τη συνεργασία του με την ΕΜΙ.
Οι Animals υπέγραψαν με την Decca και κυκλοφόρησαν αμέσως το πολύ καλό άλμπουμ “Animalisms”. Εκεί θα βρείτε τα εξαιρετικά “Don’t Bring Me Down” και “Inside Looking Out”. Ειδικά το τελευταίο είναι 30 χρόνια μπροστά από την εποχή του (βλέπε Red Hot Chili Peppers).
To Animalisms υπήρξε ουσιαστικά το τελευταίο άλμπουμ των Animals. Με πολλές αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος, οι Animals ήταν πια το συγκρότημα που συνόδευε την καριέρα του Eric Burdon. Κάτω από την ονομασία “Eric Burdon & The Animals”, κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1967 το “Eric Is Here”, και ήταν το τελευταίο άλμπουμ που έκανε με την Decca. Το 1969 ο Eric Burdon θα έβαζε μία άνω τελεία στην πορεία των Animals, και θα ξεκινούσε μία νέα φάση με ένα συγκρότημα από το Λος Άντζελες, με το όνομα Nightshift.
Οι Nightshift δεν είχαν καμία σχέση με τους Animals. Δεν είχαν ούτε garage, ούτε blues επιρροές. Και δεν είχαν και καμία διάθεση να αποκτήσουν. Ήταν μια μπαντάρα που βρέθηκε στο δρόμο του Burdon. Ο Burdon γοητεύτηκε από τους Nightshift, και οι Naghtshift ζαλίστηκαν από τη φωνή του Burdon.
O Burdon τους βάπτισε με το επιθετικό όνομα “War” και ξεκίνησαν να τζαμάρουν και να δίνουν συναυλίες πάνω σε funk –rock φόρμες. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αποτυπώθηκε στο πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο “Eric Burdon Declares War” (1970), και ήταν εκπληκτικό! Εκεί θα βρείτε αρκετά διαμάντια όπως το “Spill The Wine”, που ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα χιτς, και μια πειραγμένη έκδοση του “Tobacco Road” των Nashville Teens. Λίγο πριν το τέλος του 1970 οι War θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους υπό τον τίτλο “The Black Man’s Burdon”, το οποίο έμελλε να ήταν το τελευταίο με τον Burdon.
Ο Burdon συνέχισε την προσωπική του καριέρα περιοδεύοντας ανά τον κόσμο και κυκλοφορώντας αρκετά καλούς δίσκους, όπως το Guilty και το Sun Secrets.
Το 1977 ο Eric Burdon θα επανασυνδέσει τους Animals και θα κυκλοφορήσουν το “Before We Were So Rudely Interrupted”. Το ίδιο συνέβη και το 1983, όταν οι Animals κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Ark”, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία με το “The Night”.
Έκτοτε ο Βurdon κυκλοφόρησε πραγματικά πολλές δουλειές, που χρειάζονται αρκετό μελάνι και πολλές σελίδες για να χωρέσουν, κάτι που ίσως το κάνουμε σε ένα άλλο αφιέρωμα του Rock Around.
Θα ήθελα να αφιερώσω το αφιέρωμα στον Eric Burdon, στον Δημήτρη Γκίκα, που δεν είναι πια μαζί μας και ήταν για πολλά χρόνια ένθερμος και πιστός θαυμαστής του.
Θα τα πούμε ξανά το Φθινόπωρο όταν θα έχουμε απολαύσει τον Eric Burdon στην Αθήνα και θα έχουμε κάνει τις καθιερωμένες μας διακοπές. Καλό Καλοκαίρι!
'Νίκος Καστανάς' for bbr
Leave A Comment: