About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Quorthon

Ο Quorthon, κατα κόσμον Thomas Börje Forsberg, ένας απο τους επιδραστικότερους metal μουσικούς, υπήρξε πρωτοπόρος του black metal και εμπνευστής του viking metal.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Quorthon

Ο Quorthon, κατα κόσμον Thomas Börje Forsberg, ένας απο τους επιδραστικότερους metal μουσικούς, υπήρξε πρωτοπόρος του black metal και εμπνευστής του viking metal.

Quorthon
Τραγουδούσε, συνέθετε, έπαιζε κιθάρα και μπάσο, αλλά πρωτίστως πειραματιζόταν με τη μουσική, αναταράζοντας τα νερά και  ανοίγοντας νέους δρόμους στο metal, επηρεάζοντας καθοριστικά, μέχρι και σήμερα, black metal συγκροτήματα και καλλιτέχνες, και βάζοντας τον θεμέλιο λίθο στο viking metal.

Με τους στίχους, τη μουσική και τη θεματολογία η οποία πήγαζε απο τις προσωπικές του απόψεις, δημιούργησε  έναν σκοτεινό, άγριο και ωμό ήχο, με σκληρά φωνητικά και προκλητική θεματολογία.

Το 1983, σε ηλικία 17 ετών, μετά απο την σύντομη συμμετοχή τους στους Stridskuk, σχημάτισε τους Bathory έχοντας το παρωνύμιο Ace, επηρεασμένος από τον Ace Frehley των Kiss.  Το συγκρότημα πήρε το όνομα του από την κόμισσα Ελισάβετ Μπάθορι και η ηχογράφηση των πρώτων άλμπουμ τους έγινε με την βοήθεια του πατέρα του Quorthon, Börje Forsberg, διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Tyfon Grammofon. Παράρτημα της Tyfon Grammofon ήταν η δική του δισκογραφική Black Mark, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ των Bathory από το 1991 και μετά.

Με χαμηλό προϋπολογισμό, τα άλμπουμ του παρουσίαζαν ένα σύνολο επιθετικού thrash/black metal που επηρέασε αργότερα το μουσικό κίνημα του νορβηγικού black metal της δεκαετίας του '90, αλλά και των περισσότερων συγκροτημάτων που έπαιξαν ποτέ ανάλογη μουσική. Οι ηχογραφήσεις των άλμπουμ λάμβαναν χώρα σε ένα γκαράζ με την ονομασία Heavenshore Studio.

Quorthon
Αρχικά οι δουλειές του ταυτίστηκαν με τον σατανισμό και άρχισε να λαμβάνει αρκετά γράμματα με αίματα και ακρωτηριασμένα ζώα. Ο κόσμος σχημάτισε άσχημη εικόνα για το πρόσωπό του και τον αποκαλούσε ως "αυτός που τρώει μωρά, ο αιμοβόρος θεός της σπηλιάς με τις νυχτερίδες"  πράγμα που προκάλεσε θυμό και αηδία στον μουσικό και τον οδήγησε στο να αλλάξει το μουσικό του ύφος κάνοντας στροφή από το black metal των 80’s, σε ένα πιο αργό και βαρύ στυλ, με στίχους εμπνευσμένους απο την Νορβηγική μυθολογία, που ονομάστηκε Viking metal.

Με δικά του έξοδα γύρισε το μοναδικό video clip των Bathory για το κομμάτι "One Rode to Asa Bay" απο το πέμπτο τους άλμπουμ με τίτλο "Hammerheart" (1990), στο οποίο όλα τα όργανα είναι ηχογραφημένα απο τον ίδιο.

Το 1993, ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το πρότζεκτ Quorthon, ηχογραφώντας δύο άλμπουμ, τα "Album" (1994) και "Purity of Essence" (1997), καθώς και το EP "When Our Day Is Through" (1997), τα οποία κινούνταν σε alternative/grunge ύφος. Τα εν λόγω άλμπουμ ενέπνευσαν στον Quorthon στο να συνεχίσει να ηχογραφεί με τους Bathory, κυκλοφορώντας τα τα "Requiem" (1994) και "Octagon" (1995), με ως επι των πλείστων thrash ύφος και το 1996 το "Blood on Ice", οι στίχοι του οποίου παρουσίαζαν την επική ιστορία ενός Σκανδιναβού ήρωα ο οποίος εκδικείται την καταστροφή του χωριού του όταν ήταν παιδί.

Quorthon
Τα τελευταία άλμπουμ τους ήταν τα "Nordland I" (2002) και "Nordland II" (2003), επιστρέφοντας στο επικό ύφος το οποίο είχε παραμεριστεί στο "Destroyer of Worlds" (2001). Σκοπός του Quorthon ήταν να ολοκληρώσει την τριλογία των "Nordland", αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον μουσικό και στις 3 Ιουνίου του 2004 έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 38 ετών απο καρδιακή ανεπάρκεια.

Λίγο πριν τον θάνατο του, είχε ηχογραφήσει μαζί με την αδελφή του, Jennie Teble, το single "Silverwing". Το σινγκλ περιείχε και μία διασκευή στο "Song to Hall up High" των Bathory και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2005.

Μετά τον θάνατο του, κυκλοφόρησαν αρκετά άλμπουμ προς τιμή των Bathory από black metal συγκροτήματα, όπως τα "Voices From Valhalla", "A Tribute From The Hordes To Bathory", "In Conspiracy With Satan - A Tribute To Bathory", κ.α..

Μέσα σε δύο δεκαετίες  ο Quorthon πειραματίστηκε με τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη, δύο από τα οποία δημιουργήθηκαν απο τον ίδιο.

Η φλόγα του τεράστιου αυτού μουσικού δεν έσβησε ποτέ. Αδιαμφισβήτητα ένας απο τους επιδραστικότερους μουσικούς στην ιστορία του metal, ο οποίος γούσταρε τη μουσική και πειραματιζόταν με αυτή. Δεν του άρεσε να επιδεικνύεται και να τραβάει τα βλέμματα πάνω του.  Ένας πραγματικός πρωτοπόρος που δίχως αυτόν ο ακραίος ήχος θα ήταν πολύ διαφορετικός σήμερα.



Lv for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: