About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ROCK AROUND: Fanzines και ανεξάρτητες εκδόσεις στην Ελλάδα

Η λέξη Fanzine προέρχεται από τη λέξη fan και την κατάληξη της λέξης maga(zine). Τα fanzines, με θέμα την αγαπημένη μας μουσική, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και “άντεξαν” μέχρι τα τέλη των 90s, με την τελική νίκη του διαδικτύου.
ROCK AROUND: Fanzines και ανεξάρτητες εκδόσεις στην Ελλάδα

ROCK AROUND

FANZINES ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



από το Νίκο Καστανά

Η λέξη Fanzine προέρχεται από τη λέξη fan και την κατάληξη της λέξης maga(zine). Τα fanzines, με θέμα την αγαπημένη μας μουσική, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 και “άντεξαν” μέχρι τα τέλη των 90s, με την τελική νίκη του διαδικτύου. Επρόκειτο για ερασιτεχνικές (όχι πρόχειρες), ανεξάρτητες και εναλλακτικές εκδόσεις, άλλοτε φτιαγμένες στο χέρι (συρραμμένες φωτοτυπίες) και άλλοτε τυπωμένες σε κάποιο τυπογραφείο. Μιλάμε για οκτασέλιδα, το πολύ δεκαεξασέλιδα έντυπα και τις περισσότερες φορές ασπρόμαυρα.

Rock Around

Τα fanzines μπορούσες να τα βρεις σε δισκάδικα, βιβλιοπωλεία και σε καφετέριες. Υπήρχαν αυτά που τα έβρισκες δωρεάν, και αυτά που μπορούσες να τα προμηθευτείς με ένα συμβολικό αντίτιμο, με αντικαταβολή ή χέρι με χέρι. Μερικά από αυτά που μου έρχονται εύκολα στο μυαλό είναι τα the Dog, the Thing, το Fractal, το In Rock, το Gangbang, το Long Live Rock του Αλέξανδρου Ριχάρδου και φυσικά, το Rock Around! Ναι, το Rock Around πριν εξελιχθεί σε στήλη του BBR, είχε πάνω του έντονα τη μυρωδιά του χαρτιού.

Fing of Metal

Oι εκδότες των fanzines ήταν -και παραμένουν- άνθρωποι που αγαπούσαν αυτό που έκαναν και ήθελαν να το μοιραστούν με ανθρώπους που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες ανησυχίες και κοντολογίς, τα ίδια κουσούρια. Πάθος για τη μουσική, δίψα για νέες αναζητήσεις και προώθηση των νέων τάσεων. Οι άνθρωποι πίσω από τα fanzines, με τις δικές τους δυνάμεις προσπαθούσαν να καλύψουν όλα τα έξοδα της έκδοσης. Είχαν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες, και πολλές φορές, την καχυποψία του κοινού.

Hurricane

Πολλά από αυτά, έχουν την δικιά τους, ξεχωριστή θέση στην ιστορία των ανεξάρτητων εκδόσεων. Υπήρχαν εκδόσεις που επικεντρώνονταν στο underground ροκ, άλλες στο κλασικό ροκ, άλλες στο rockabilly, στο garage, και στα υπόλοιπα είδη του ροκ και του μέταλ. Πολλά από αυτά μετεξελίχθηκαν σε κανονικά περιοδικά. Με διαφημίσεις, περιοδική κυκλοφορία, κλπ. Τα περισσότερα όμως δεν διατήρησαν μια σταθερή περιοδικότητα, είχαν δυσκολίες στη διανομή και με τον καιρό έπαψαν να υπάρχουν.

Cancbang

Τα fanzines ανέδειξαν, προώθησαν και καθιέρωσαν πολλά από τα μεγάλα συγκροτήματα και τα διάφορα μουσικά ιδιώματα, και υπήρξαν το απαραίτητο οξυγόνο για την αγαπημένη μας μουσική. Μετά το 2000, αυτές οι ανεξάρτητες εκδόσεις άρχισαν να περιορίζονται και σταδιακά αντικαταστάθηκαν από τα webzines. Τα webzines συνεχίζουν με το δικό τους, σύγχρονο τρόπο, το δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι.

 Τέλος, με αφορμή την αναφορά που έγινε στην έντυπη μορφή του Rock Around, θα ήθελα να υπενθυμίσω τη συντακτική ομάδα της εποχής που αποτελούταν από τους Θόδωρο Τερζόπουλο, Νίκο Κοζομπόλη και τον αείμνηστο Δημήτρη Γκίκα.


'Νίκος Καστανάς' for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: