About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

76 χρόνια απο την γέννηση του Frank Zappa

Σαν σήμερα πριν απο 76 χρόνια γεννήθηκε ο Frank Zappa. Μια καλλιτεχνική προσωπικότητα που στην 30χρονη καριέρα του το ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα του τον οδήγησε στο να διαπρέψει ως συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής εξώφυλλων δίσκων και συγγραφέας.
76 χρόνια απο την γέννηση του Frank Zappa


Frank Vincent Zappa


Σαν σήμερα πριν απο 76 χρόνια γεννήθηκε ο Frank Zappa.

Μια καλλιτεχνική προσωπικότητα που στην 30χρονη καριέρα του το ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα του τον οδήγησε στο να διαπρέψει ως συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής εξώφυλλων δίσκων και συγγραφέας.

Ο Αμερικανός ακτιβιστής τραγουδιστής, γνωστός για την προκλητική πολιτική του σάτιρά, γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940 στη Βαλτιμόρη  του Μέριλαντ  και μεγάλωσε στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια.

Frank Zappa
Δέχθηκε επιρροές τόσο από πρωτοπόρους (avant-garde) συνθέτες όπως Edgar Varèse, Halim El-Dabh, Igor Stravinsky, Anton Webern, όσο και από τοπικά rhythm and blues, R&B και doo-wop συγκροτήματα

Τα πρώτα μουσικά του βήματα, τα έκανε στα γυμνασιακά του χρόνια, παίζοντας drumms σε τοπικά συγκροτήματα, ενώ παράλληλα έγραφε συνθέσεις για κλασική μουσική .

Μετά από μια σύντομη σταδιοδρομία ως επαγγελματίας συνθέτης, o Zappa έγινε κιθαρίστας ενός τοπικού R&B σχήματος που αργότερα μετονόμασε σε "The Mothers"  για να καταλήξει στο όνομα "Frank Zappa and the Mothers of Invention",  προς αποφυγή πιθανής συνωνυμίας, ΄ύστερα απο επιμονή της δισκογραφικής τους εταιρίας.

Το 1971 γύρισε την μουσική ταινία "200 Motels".  Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 7 ημέρες, με μικρό προϋπολογισμό (679.000 δολάρια) και θεωρείται σημαντικό "πολυμεσικό" έργο, αφού αποτέλεσε πρότυπο του είδους και καθιέρωσε την μορφή των περισσότερων video clip για ροκ μουσική. Ο τίτλος αναφέρεται στον αριθμό των μοτέλ που το συγκρότημα διανυκτέρευσε και η ταινία περιγράφει την αλλόκοτη ζωή ενός rock συγκροτήματος εν μέσω περιοδείας. Στην ταινία υπάρχουν πλάνα απο συναυλίες των Mothers of Invention και εμφανίζονται καλεσμένοι όπως οι Theodore Bikel, Ringo Starr κ.α.

Frank Zappa
Με καριέρα να εκτείνεται πάνω από 30 χρόνια, ο Zappa συνέθεσε αμέτρητα rock, jazz και ορχηστρικά τραγούδια, σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους και μουσικά βίντεο, και σχεδίασε πολλά εξώφυλλα δίσκων. Επιμελήθηκε ο ίδιος την παραγωγή των συνολικά 60 album που κυκλοφόρησε τόσο με τους The Mothers of Invention, όσο και στην προσωπική του καριέρα.

Το 1992 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1993. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park Cemetery, στο Westwood της Καλιφόρνια.

Το 1995 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ενώ το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement".

Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων των Alice Cooper, Steve Vai, System of a Down,  Paul McCartney κ.α

Frank Zappa



'Lv' for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: