About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ROCK AROUND: Scorpions - "Moment Of Glory": Ένα μνημειώδες άλμπουμ

Στα μέσα του φετινού καλοκαιριού, στις 16 Ιουλίου, οι Scorpions επιστρέφουν στην Αθήνα για μία ακόμα φορά. Αυτή τη φορά θα εμφανιστούν στο Καλλιμάρμαρο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ανοίγει τη συναυλία. Μέχρι πριν από λίγες μέρες νόμιζα ότι επρόκειτο για μία «μοναδική» συναυλία. Η μοναδικότητα βεβαίως δεν έγκειτο στο γεγονός ότι οι Scorpions θα επισκέπτονταν την Αθήνα. Δεν είναι άλλωστε και κανένα κοσμοϊστορικό γεγονός, έχουν έρθει αρκετές φορές ως τώρα.
ROCK AROUND: Scorpions - "Moment Of Glory": Ένα μνημειώδες άλμπουμ

ROCK AROUND

SCORPIONS – MOMENT OF GLORY: ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΑΛΜΠΟΥΜ



από το Νίκο Καστανά



Στα μέσα του φετινού καλοκαιριού, στις 16 Ιουλίου, οι Scorpions επιστρέφουν στην Αθήνα για μία ακόμα φορά. Αυτή τη φορά  θα εμφανιστούν στο Καλλιμάρμαρο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ανοίγει τη συναυλία. Μέχρι πριν από λίγες μέρες νόμιζα ότι επρόκειτο για μία «μοναδική» συναυλία. Η μοναδικότητα βεβαίως δεν έγκειτο στο γεγονός ότι οι Scorpions θα επισκέπτονταν την Αθήνα. Δεν είναι άλλωστε και κανένα κοσμοϊστορικό γεγονός, έχουν έρθει αρκετές φορές ως τώρα.

Η σύμπραξη όμως μιας φιλαρμονικής ορχήστρας και ενός ροκ συγκροτήματος για ένα κονσέρτο στην Αθήνα θα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, μιας και δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως δεν θα γίνει έτσι. Όπως πληροφορήθηκα, η ορχήστρα αρχικά θα παίξει κάποια τραγούδια των Scorpions, μετά μια παιδική χορωδία θα ερμηνεύσει δύο τραγούδια του γκρουπ και μετά θα εμφανιστούν ως headliners οι Scorpions… Αυτή η συναυλία όμως μας φέρνει στη μνήμη μια αντίστοιχη συναυλία των Scorpions με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Αννόβερο, δεκαοχτώ χρόνια πριν, στο πλαίσιο της EXPO 2000. Από τη συναυλία αυτή προέκυψε ένα live DVD, ενώ η συνεργασία των Scorpions με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου απέδωσε ένα μνημειώδες άλμπουμ, το αξεπέραστο “Moment Of Glory”.

Η κουβέντα  για τη δημιουργία ενός τέτοιου άλμπουμ είχε ξεκινήσει για τους Scorpions αρκετό καιρό πριν το 2000. Είχαν ήδη δεχτεί αρκετές προτάσεις, από ορχήστρες όλου του κόσμου, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στα τέλη όμως της δεκαετίας το πράγμα άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Προσωπικά, πιστεύω ότι βιάστηκαν για να μαζέψουν ότι άφησε πίσω της η κυκλοφορία του “Eye To Eye”. Ένα αποτυχημένο άλμπουμ που εξαγρίωσε ακόμα και τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του γκρουπ. Όπως και να ‘χει, οι Scorpions προτίμησαν την πρόταση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, μιας συμφωνικής ορχήστρας που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την Ιστορία να πούμε ότι η Φιλαρμονική του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1882 και καλλιτεχνικοί διευθυντές της διετέλεσαν διακεκριμένοι μαέστροι όπως ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Αρχικά το πρότζεκτ ανατέθηκε στον ικανότατο Michael Kamen (1948-2003), άλλα για αδιευκρίνιστους λόγους –οικονομικούς κυρίως, μιας και ξέρουμε πόσο καρμίρηδες είναι οι Γερμανοί- ο Kamen παραιτήθηκε και βρέθηκε να δουλεύει με τους Metallica για το “S&M” (το αντίστοιχο εγχείρημα των Metallica με την Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο) Τελικά, οι Scorpions βρήκαν τη λύση στο πρόσωπο του Αυστριακού Christian Kolonovits, και ακόμα τρίβουν τα χέρια τους για την επιλογή του.

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν το Χειμώνα και την Άνοιξη του 2000. Στα τέλη Μαΐου όλα ήταν έτοιμα και στις 22 Ιουνίου οι Scorpions παρουσίασαν ζωντανά όλο το άλμπουμ σε συναυλία στο Αννόβερο, στην EXPO 2000. Όπως προαναφέραμε, εκείνο το live βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε DVD το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Εκεί μπορείτε να βρείτε και τις φοβερές εκτελέσεις των “We’ ll Burn The Sky” και “We Don’t Own The World” που για άγνωστους λόγους δεν συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ. Γενικά, πρόκειται για ένα live DVD που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας!

Scorpions - "Moment Of Glory" DVD

Ερχόμαστε στο άλμπουμ τώρα. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2000 και προκάλεσε αμέσως αίσθηση. Εκπληκτικές ενορχηστρώσεις, άρτια παιγμένες και άψογα προσαρμοσμένες, έτσι ώστε να αναδεικνύουν τις συνθέσεις των Scorpions. Ξεχωρίζουν αμέσως τα “Hurricane 2000” και “Still Loving You”, το ορχηστρικό “Deadly Sting Suite” και το “Lady Starlight”.

Θα μπορούσε βέβαια να υπήρχαν και άλλα τραγούδια από την πλούσια καριέρα του γκρουπ, ενώ θα μπορούσε να λείπει η εκτέλεση του “Big City Nights” με τον Ray Wilson στα φωνητικά. Το αποτέλεσμα πάντως είναι εντυπωσιακό. Το “Moment Of Glory” δεν είναι ένα ακόμα άλμπουμ του τύπου “rock meets classical music”. Αποτελεί ορόσημο για τέτοιου είδους δουλειές, και αυτό, γιατί αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα από την αρχή.

Γνώμη του γράφοντα είναι ότι οι Scorpions θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί τη στιγμή που το ανακοίνωσαν το 2011. Έτσι κι αλλιώς οι δουλειές τους, ειδικά μετά το Sting In The Tail, είναι κατώτερες του μετρίου. Εύχομαι όμως στη συναυλία τους στην Αθήνα μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κοινό να ζήσει στιγμές ανάλογες με αυτές που χάρισαν οι Scorpions και η Φιλαρμονική του Βερολίνου στο μνημειώδες “Moment Of Glory”. Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, οι Scorpions δεν είναι αυτοί που ήταν κάποτε, και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ουδεμία σχέση έχει με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου!





'Νίκος Καστανάς'  for bbr

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: