About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Οι PROJECT RENEGADE στο bbr InQuiry

Οι PROJECT RENEGADE στο bbr InQuiry: "Πλέον έχουμε σχεδόν έτοιμο όλο τον πρώτο full-length δίσκο μας και βάζουμε τις τελευταίες συνθετικές πινελιές πριν μπούμε στο στούντιο να τον γράψουμε"
Οι PROJECT RENEGADE στο bbr InQuiry
"Πλέον έχουμε σχεδόν έτοιμο όλο τον πρώτο full-length δίσκο μας και βάζουμε τις τελευταίες συνθετικές πινελιές πριν μπούμε στο στούντιο να τον γράψουμε"

Ο Ody, ντράμερ και συνιδρυτής των Αθηναίων Project Renegade, με αφορμή την κυκλοφορία του EP "Cerebra", απαντά στο bbr InQuiry. Μάθετε τα πάντα για το Alternative Metal συγκρότημα στην πολύ ενδιαφέρουσα, εφ' όλης της ύλης  συνέντευξη που ακολουθεί. 




Ody (Project Renegade)
Πως δημιουργήθηκαν οι Project Renegade;
Οι Project Renegade δημιουργήθηκαν  απο εμένα (Ody) και την Μαριάννα έχοντας πολλά πράγματα κατα νου. Προφανώς δημιουργήθηκαν γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας και ήμασταν πλέον στην ανάλογη ηλικία που μπορούσαμε να αφήσουμε ρομαντικές ιδέες όπως «παίζω για να γνωρίσω καινούργια άτομα/φίλους και να περνάω ωραία» κλπ και να επικεντρωθούμε στην έννοια του συγκροτήματος και της μουσικής. Πάντα όταν βρισκόμασταν σε ένα γκρουπ- είτε μαζί είτε χώρια- θεωρούσαμε οτι πρέπει να έχουμε έναν στόχο και ότι πρέπει να πάει κάπου το οτιδήποτε κάναμε. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι μαζί, ενώ παράλληλα θέλαμε αυτό το κάτι να μας εκφράζει απόλυτα. Πέρα απο όλα τα παραπάνω προσέχαμε και οι 2 διάφορα μοτίβα και αντιλήψεις που -ανάλογα και την μπάντα και το είδος της μουσικής- θα εμφανίζονταν πάντα. Πχ. εγώ έπαιζα σε jazz, funk, hip hop μπάντες παλιά (ναι είμαστε φίλοι όλων των ειδών παρότι δηλώνουμε και είμαστε στο μεδούλι μας μεταλλάδες) και άκουγα συνέχεια φράσεις τύπου «να βγάλουμε καμιά ωραία κοπέλα μπροστά να μαζέψει κόσμο και να γυρίσει κάνα μάτι» ή βλέπαμε τον κλασσικό  τύπο που πρότεινε να παίξουμε μόνο διασκευές και μάλιστα τις πιο δημοφιλείς γιατί «μόνο αυτά αρέσει στον κόσμο να ακούει»...Επομένως μπορείς να πεις ότι οι Project Renegade δημιουργήθηκαν και σαν αντίδραση απέναντι στα γενικότερα στερεότυπα και απόψεις.

Πώς προέκυψε το όνομα;
Όπως προείπα παρατηρούσαμε μοτίβα, patterns...συγκεκριμένες απόψεις σε συγκεκριμένες ομάδες και ηλικίες και αποφασίσαμε να «αποστατήσουμε» από αυτά. Χωρίς να θέλω να μιλήσω επιθετικά προς κανέναν, μας φάνηκε οτι ο τρόπος ζωής του γενικού πληθυσμού ήταν πολύ τυποποιημένος και μηχανικός. Οι απόψεις άλλαζαν ανάλογα με τα trends ή τα περιβάλλοντα χωρίς καν να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο απλά και μόνο για να γίνει fit in. Πχ. ακούει κάποιος μια συγκεκριμένη μουσική και με το που αλλάξει κοινωνικό πλαίσιο και περίγυρο αφομοιώνεται και ξεχνάει τις ρίζες του λες και δεν υπήρχαν ποτέ. Και όπως σου πα και εμείς παίζαμε σε πολλές και διάφορες μπάντες αλλά αν μας ρωτήσεις θα σου πούμε πάντα ότι μας αρέσει η σκληρή μουσική και ότι είμαστε μεταλλάδες. Πάντα ήμασταν και πάντα θα'μαστε. Σίγουρα οι άνθρωποι είναι πολυεπίπεδα όντα και δεν έχουν μόνο μία πτυχή στον εαυτό τους, αλλά να αλλάζεις με το παραμικρό και να ξεχνάς ποιός είσαι και από πού έρχεσαι χωρίς κριτική σκέψη απλά για να ταιριάξεις...αυτό είναι κατα την ταπεινή μας γνώμη λάθος και δεν μας άρεσε και το βλέπαμε παντού. Εξού λοιπόν και το Renegade (αποστάτης). Δεν υπάρχουν κανόνες, κάνουμε ότι θέλουμε, όπως το θέλουμε, δεν ακούμε κανέναν και πάνω απ’ όλα είμαστε οι εαυτοί μας με τα προτερήματα και τις αδυναμίες/ατέλειες μας. Το Project κόλλησε γιατί δήλωνε την ψυχολογία μας. Ήταν ένα πείραμα που το κάναμε με το σκεπτικό «κάντο και ό,τι είναι να γίνει...έγινε!». Ήταν κυριολεκτικά ένα project, κάτι που δοκιμάσαμε και μας άρεσε τόσο που πλέον είναι η καλύτερη επιλογή που κάναμε ποτέ μουσικά!

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Αν και επεκτείνονται όπως κατάλαβες σε πολλά και διάφορα είδη μουσικής, οι κύριες επιρροές μας είναι : KORN, Lacuna Coil, Limp Bizkit, Evanescence, Rammstein, Linkin Park, Devin Townsend και η λίστα προχωράει για πάντα..

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας, σε τι αναφέρονται οι στίχοι σας και απο τι εμπνέεστε;
Η μουσική μας είναι ένα μείγμα heavy groove και ambience ήχου. Συνήθως σαν αποτέλεσμα έχουμε μια συγχώνευση των ορίων της metal, του ηλεκτρονικού στοιχείου και του groove. Μας αρέσει να κουνάμε τα σώματα και να υπάρχει άμεσος αντίκτυπος ρυθμικά, συναισθηματικά και ηχητικά. Γενικά είναι σκληρή μουσική που όμως έχει δυναμικές. Στιχουργικά η Μαριάννα γράφει από προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα που βιώνει, αλλά εκφράζοντας παράλληλα καταστάσεις που μπορεί να νιώθει ο κάθε ένας από μας. Πχ. μια βασική στιχουργική θεματική του “Cerebra” είναι η ψυχολογική πίεση που μπορεί να νιώθει ένας νέος άνθρωπος στη σημερινή εποχή σε σχέση με τον εαυτό του, τους κοντινούς του ανθρώπους, την κοινωνία, καθώς και πόσο δύσκολο είναι να μάχεται κάποιος για αυτά που πιστεύει και γι’ αυτά που ονειρεύεται. Η έμπνευση προέρχεται από πολλές πηγές, κυρίως όμως από την καθημερινότητα. Αν μη τι άλλο ζούμε σε καιρούς που οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις είναι το βούτυρο στο ψωμί μας, οπότε αναγκαστικά χρειάζεται κάπου να ξεσπάσεις με αυτά που βλέπεις γύρω σου και με αυτά που βιώνεις σήμερα. 
   
Υπάρχει κάποιο τραγούδι ή κάποιο album που θα θέλατε να είχατε γράψει;
To “Hybrid Theory” των Linkin Park.

Αυτό τον καιρό τι ακούγεται απο τα ακουστικά σας; 
Johnny Cash, Ice Cube, γενικότερα την ψάχνω με τον ηχο του Nashville τελευταία, Devin Townsend, Meshuggah, Limp bizkit, Body Count, James Brown και Sully Erna απο εμένα.

Ποιο αγαπημένο σας συγκρότημα σας έχει απογοητεύσει στην πορεία του χρόνου;
Οι In Flames. Δυστυχώς έγιναν πολύ καθωσπρέπει για τα γούστα μου.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Limp Bizkit και Devin Townsend.

Αν σας έλεγαν να κάνετε μια διασκευή σε κάποιο συγκρότημα που κινείται σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο απο το δικό σας και να το φέρετε στα μέτρα σας, ποιο τραγούδι θα επιλέγατε και γιατι;
Το “God is gonna cut you down” του Johnny Cash γιατί το συγκεκριμένο τραγούδι περιγράφει το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αδικήσει, έχουν πει ψέμματα και εγκληματούν θα τιμωρηθούν μια μέρα, κάτι που θεωρώ ότι είναι επίκαιρο και αναγκαίο να συμβαίνει στην σημερινή κοινωνία.

Πως βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική σκηνή;
Παρότι υπάρχουν εξαιρετικές δουλειές εκεί έξω θα πω το εξής: το πρόβλημα με την ελληνική σκηνή είναι ακριβώς αυτό...ότι είναι μία! Δεν είναι σκηνές! Υπάρχει ένα μονοπώλιο που ορίζεται απο το trend της εποχής και αυτό το trend είναι σαν κλειστό επάγγελμα. Πριν 1-2 χρόνια ακούγαμε stoner και δεν γινόταν να παίξεις εύκολα αν δεν ήσουν stoner, γιατί έπρεπε να βρεις μπάντες να κολλάτε και να είναι και αρκετές ώστε να βγει το event... Άσε που δεν ήξερες αν θα έρθει και κόσμος σε περίπτωση που δεν έπαιζες τον ήχο που πέρναγε τότε. Έκλεινες, όμως, παντού και πανεύκολα αν ήσουν ταγμένος στο τότε trend της σκηνής ή έστω κοντά σε αυτόν τον ήχο. Σήμερα είναι το ίδιο με την progressive και αύριο θα είναι το ίδιο με κάποια άλλη μουσική κατεύθυνση (και τα λέω αυτά με πολύ αγάπη και στα δύο είδη που ανέφερα γιατί τα ακούω και μάλιστα πολύ!). Βέβαια και ο κόσμος δεν θα βγει να πάει να δει ένα event έτσι γιατί του αρέσει να την ψάχνει με την μουσική. Θέλει κάτι σίγουρο οπότε ποντάρει στο ότι όποιος έχει το buzz θα είναι και άξιος των χρημάτων του. Και ίσως λόγω της οικονομικής κατάστασης να σκέφτεται σωστά, δεν ξέρω. Πάντως, θα ήθελα πολύ να δω όλες τις μπάντες να ενώνονται και να φτιάχνουν genre-defying events, όπου θα ακούς progressive, stoner, nu, old school, modern, industrial κλπ όλα μαζί σε ένα event. Παίρνοντας επίσης οι πιο γνωστές μπάντες ως support όχι μόνο παιδιά που έχουν ένα following, αλλά και μικρότερες μπάντες, μπορεί να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τα μάτια του κόσμου στις προσπάθειες που κάνουμε όλοι ως Έλληνες μουσικοί!

Ποια είναι η γνώμη σας για το free downloading;  Βοηθάει ή όχι μια μπάντα;
Δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία άνοιξε τις μουσικές πύλες που μονοπωλούσαν οι δισκογραφικές, από την άλλη ευτέλισε τη δουλειά του μουσικού. Είναι τρομακτική η διαφορά του πόσο κοστίζει ένα κομμάτι για να ηχογραφηθεί και πόσο πουλιέται. Πόσο μάλλον να μην υπάρχει καν αντίτιμο και να το κατεβάζει κάποιος δωρεάν. Επιπλέον όταν κάτι δεν το αγοράζεις, δεν το πονάς κιόλας. Δεν υπάρχει συναισθηματικός δεσμός με τη μουσική που κατέβασες δωρεάν και έτσι αυτή καταλήγει να είναι απλά άλλο ένα αρχείο στον υπολογιστή σου που παίζει και να μην το ακούσεις ποτέ. Η πνευματική ιδιοκτησία της μουσικής δεν παύει να είναι ιδιοκτησία και συγκεκριμένα ιδιοκτησία του συγκροτήματος, το οποίο αποφασίζει εάν θα την διαθέσει δωρεάν ή όχι. Εάν κάποιο συγκρότημα αποφασίσει να την πουλήσει δεν έχει δικαίωμα κάποιος άλλος να την διαθέσει δωρεάν στο ευρύ κοινό επειδή την “μοιράζεται”. 

Project Renegade - Cerebra
Αυτό τον καιρό κυκλοφορεί το πρώτο σας EP με τίτλο «Cerebra». Μιλήστε μας λίγο για αυτό.
Ήμασταν μπάντα για περίπου ένα χρόνο και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα demo απλά για να κλείσουμε κάνα gig και να πάρουμε ένα αρχικό feedback ...τα κλασικά πράγματα. Αλλά προφανώς όταν χτίζεις κάτι και έχεις όραμα για αυτό η πίεση (που μεταξύ μας σιγά την πίεση...τι πιο ωραίο απο το να χτίζεις την μπάντα σου) αρχίζει να μεγαλώνει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί το τότε line up μας και να μείνουμε όπως αρχίσαμε με τους founders, δηλαδή εμένα και την Μαριάννα. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι το να έχουμε ένα καλό EP ήταν η σωστή απόφαση για να προχωρήσει η μπάντα. Έτσι θα βρίσκαμε πιθανότατα σοβαρούς μουσικούς που από μεριά τους θα καταλάβαιναν και εκείνοι οτι εμείς το βλέπουμε σοβαρά το όλο εγχείρημα και ότι το θέλουμε και το δουλεύουμε πάνω απο όλα. Και έτσι θα ήταν και πιο εμφανές το επίπεδο της μπάντας και όποιος συμμετείχε θα ήξερε σε τι έμπλεκε. Από κει και πέρα θα μας διευκόλυνε πιο πολύ και στην προβολή μας και στο να καταλάβει ο ακροατής ποιοι είμαστε και τι έχουμε να πούμε και να προσφέρουμε. Είναι δύσκολο δυστυχώς να εμβαθύνεις πολύ και να επενδύσεις σε μια μπάντα με ένα demo...Έχεις μόνο μια γενική εικόνα, ενώ εμείς θέλαμε να δώσουμε σε όποιον ήταν διατεθειμένος να ακούσει το 100% της ουσίας των Project Renegade.

Πόσο καιρό διήρκεσε η διαδικασία δημιουργίας του και πόσο ικανοποιημένοι είστε απο το αποτέλεσμα;
1 χρόνο και ένα μήνα γιατί όπως σου είπα δεν είχαμε line up και πάγωσε το θέμα μέχρι που φέραμε φίλους μας μουσικούς να γράψουν. Επίσης, παρότι είχαμε εμπειρία του τι εστί ηχογράφηση, δεν ήταν ποτέ στο επίπεδο μιας ολοκληρωμένης παραγωγής και περάσαμε πολύ χρόνο όχι μόνο για να γράψουμε τον δίσκο αλλά και γιατί μαθαίναμε πώς φτιάχνεις έναν δίσκο. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης...είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν και με το παραπάνω ...Τώρα που το σκέφτομαι δεν νομίζω οτι είχαμε καν ονειρευτεί ότι θα μπορούσε να ακουστεί έτσι! Ο Δημήτρης Μισυρλής στο Matrix Recording Studio Athens αφιέρωσε οτι είχε και δεν είχε απο χρόνο και διάθεση για να κατανοήσει το όραμα μας και να μας βοηθήσει να το πραγματοποιήσουμε. Eίναι πραγματικά εξαιρετικός! Και όλο αυτό το απογείωσε ο παντοδύναμος Γιώργος Μπόκος στο Grindhouse Studios Athens και πλέον το EP είναι αυτό που ακούτε! Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου δουλειά μουσικά από όσες έχω συμμετάσχει!

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;
Μέχρι στιγμής φαίνεται ο κόσμος να ανταποκρίνεται πολύ καλά, τα reviews είναι πολύ θετικά! Προσωπικά το αγαπημένο μου γεγονός είναι ότι έχω γνωρίσει παιδιά που μου λένε οτι παρότι δεν ακούνε metal, ότι τους αρέσει η μουσική μας και ότι ενδιαφέρονται να την ψάξουν και με την μπάντα μας περισσότερο, αλλά και με την σκληρή μουσική γενικότερα!

Αυτό το διάστημα σε τι φάση βρίσκεστε;
Πλέον στο line up μας προστέθηκαν οι Μάκης (μπάσο) και Τάσος (κιθάρα). Με τα παιδιά γνωριστήκαμε στην μέση της πορείας του “Cerebra” και αρχίσαμε να γράφουμε ιδέες σαν μανιακοί! Πλέον έχουμε σχεδόν έτοιμο όλο τον πρώτο full-length δίσκο μας και βάζουμε τις τελευταίες συνθετικές πινελιές πριν μπούμε στο στούντιο να τον γράψουμε! Η χημεία βρίσκεται εκεί γιατί φροντίσαμε να βάλουμε καλές βάσεις και μέχρι στιγμής περνάμε υπέροχα παίζοντας μουσική και μεγαλώνοντας την μπάντα μας! Είναι μια περίοδος πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα για τους Project Renegade!

Συμπεριλαμβάνονται ζωντανές εμφανίσεις στα άμεσα σχέδιά σας;
Εννοείται! Μόλις ξεκινήσαμε σιγά σιγά τα live που ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ! Πρέπει να υποστηρίξουμε το "Cerebra”, αλλά και να βγούμε εκεί έξω να γνωρίσουμε κόσμο που να ενδιαφέρεται για την μπάντα μας, να έρθουμε σε επαφή, να τους γνωρίσουμε, να μιλήσουμε και να φτιάξουμε και την δικιά μας κοινότητα. Είχαμε ένα gig στο Remedy στις 5 Μαΐου και άλλο ένα που έρχεται στις 21 Μαΐου στο Ghosthouse. Από κει και πέρα προσπαθούμε να παίξουμε όσο πιο πολλά lives γίνεται!

Ευχαριστούμε πολύ.Ο επίλογος δικός σας.
Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και για την συνέντευξη. Το “Cerebra” μπορείτε να το βρείτε σε όλες τις μεγάλες μουσικές πλατφόρμες (Bandcamp, iTunes, Amazon, Spotify, Google Play κτλ.) για να το ακούσετε, να το κατεβάσετε δωρεάν ή να το αγοράσετε. Σας περιμένουμε στα live μας για να χτυπηθούμε μαζί και να γνωριστούμε και από κοντά! Τέλος, ευχόμαστε η μουσική μας να βοηθήσει τον κάθε ένα που θα την ακούσει, ώστε να βρει και να πετύχει αυτό που θέλει στη ζωή του!



Project Renegade are:

Marianna -Vocals
Ody - Drums
Tasos - Guitar
Makis - Bass


Find Project Renegade below:




Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: