About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Αλέκος Καρακαντάς: Ένας σπουδαίος κιθαρίστας (1947-2017)

Σήμερα, 06 Απριλίου, στις 11:15 στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, στου Ζωγράφου έγινε η κηδεία του κιθαρίστα Αλέκου Καρακαντά. Ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας που έπαιξε πλάι στον Eric Clapton με τους Juniors, έφυγε σε ηλικία 70 ετών απο χρόνια προβλήματα υγείας.
Αλέκος Καρακαντάς: Ένας σπουδαίος κιθαρίστας (1947-2017)

Σήμερα, 06 Απριλίου,  στις 11:15 στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, στου Ζωγράφου έγινε η κηδεία του κιθαρίστα Αλέκου Καρακαντά.  Ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας που έπαιξε πλάι στον Eric Clapton με τους Juniors, έφυγε σε ηλικία 70 ετών απο χρόνια προβλήματα υγείας.

Υπήρξε σπουδαίος κιθαρίστας και ο ήχος της κιθάρας του ήταν μοναδικός και πολύ χαρακτηριστικός. Αν και ήταν ένας απο τους κορυφαίους κιθαρίστες στην Ελλάδα και με τεράστιο, πηγαίο ταλέντο, έμεινε σεμνός και χαμηλών τόνων. Λίγοι απο τους νεότερους δυστυχώς τον γνωρίζουν.

Αλέκος Καρακαντάς

Ο Αλέκος Καρακαντάς ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική σε ηλικία 11 χρόνων, όταν ο πατέρας του του αγόρασε ένα ακορντεόν. Η αγάπη του για την ροκ και το ταλέντο του πηγάζουν απο την οικογένειά του που όλα τα μέλη της ασχολούνταν με την μουσική παίζοντας ερασιτεχνικά διάφορα μουσικά όργανα, όπως βιολί, βιολοντσέλο, βιόλα, πιάνο κτλ.

Επί δύο χρόνια έκανε μαθήματα στη σχολή Μεταξά όπου έφτασε σε επίπεδο τέτοιο ώστε να δώσει εξετάσεις για την ανωτέρα. Στα 13 του τα παράτησε όμως για να ασχοληθεί με τους Juniors.

Το 1962 λοιπόν γίνεται μέλος των Juniors, ένα απο τα πρώτα αγγλόφωνα ροκ συγκροτήματα στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του '60. Μετά τον βαρύ τραυματισμό του σε πολύνεκρο τροχαίο, απο το οποίο ανασύρθηκε νεκρός και ο μπασίστας της μπάντας, Θάνος Σουγιούλ, που είχε ως αποτέλεσμα και την διάλυσή του συγκροτήματος, σχημάτισε τους We Five, μαζί με τους Ντέμη Ρούσσο, Μάκη Σαλιάρη, Λάκη Βλαβιανό και Σπύρο Μεταξά.

Axis
Στις αρχές της δεκαετίας του '70 πήγε στο Παρίσι. Εκεί συνεργάστηκε με τον Ντέμη Ρούσσο στην παραγωγή και ενορχήστρωση δίσκων και σχημάτισε μαζί με τους Ντέμη Βισβίκη, Δημήτρη Κατακουζηνό και Γιώργο Χατζηαθανασίου τους Axis, οι οποίοι έγιναν πολύ δημοφιλείς στην Γαλλία.

Το όνομα το έδωσε ο ίδιος στο συγκρότημα επηρεασμένος από τον δίσκο του Jimi Hendrix "Axis Bold As Love".





Συνεργάστηκε με τον Σταμάτη Σπανουδάκη που ήταν κι εκείνος στη Γαλλία εκείνη την περίοδο, στο "Beautiful Lies" το οποίο κυκλοφόρησε απο την Philips το 1972 και με τον Ντέμη Ρούσσο στο "Forever and Ever" το 1973, που εκτός απο κιθάρα έκανε και την μίξη.

Στη συνέχεια σταδιακά θα σταματήσει να παίζει κιθάρα. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80 οπου μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με τα πλήκτρα.


Το bbr με αφορμή την απώλεια του τεράστιου αυτού μουσικού, που χαρακτηριζόταν απο ήθος και σεμνότητα, ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα στους Juniors, μιας και υπήρξαν απο τα συγκροτήματα που συνέβαλλαν καθοριστικά στην δημιουργία της ροκ στην Ελλάδα.

Αλέκος Καρακαντάς, Τζίμης Νταής, Γιώργος Τσίκνης, Λάκης Βλαβιανός, Εύρης Παρίτσης, Πέτρος Πολλάτος και Θάνος Σουγιούλ


Οι Juniors σχηματίστηκαν το 1962 ως Bellemondes. Ο πατέρας του Καρακαντά τους φώναζε Jolly Juniors, όνομα που γρήγορα υιοθέτησαν κόβοντας το Jolly.  Μέλη τους ήταν οι: Αλέκος Καρακαντάς (κιθάρα), Εύρης Παρίτσης (κιθάρα, φωνή), Θάνος Σουγιούλ (μπάσο, 1962-65), Λάκης Βλαβιανός (όργανο), Τζίμης Νταής (ντραμς), Πέτρος Πολλάτος (σαξόφωνο), Mike Rozakis (κιθάρα, φωνή), Eric Clapton (κιθάρα).


Οι Juniors σχηματίστηκαν σε μια εποχή που το ροκ δεν ήταν διαδεδομένο στην Ελλάδα. Όταν οι δίσκοι ήταν ακόμα δυσεύρετοι στην χώρα μας και απο τα ραδιόφωνα άκουγες μονάχα λαϊκές επιτυχίες.  Ξεκίνησαν δειλά - δειλά τα πρώτα τους βήματα σε μια περίοδο που η οικονομική δυσχέρεια της εποχής, δεν έδινε την πολυτέλεια ακόμα και για αγορά βασικού εξοπλισμού και δεν ήταν λίγες οι μπάντες που νοίκιαζαν μουσικά όργανα ή κάποιον ενισχυτή, όταν δεν αυτοσχεδίαζαν μεταποιώντας ή ακόμα και κατασκευάζοντας τον δικό τους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ροκ μουσική, που τότε δεν ήταν μόδα, αλλά ιδεολογία, τρόπος έκφρασης, επανάσταση.

The Juniors
Οι Juniors συνδέονται στην μνήμη των παλαιότερων με ένα τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Αθήνα και έγινε πρώτο θέμα στον τύπο. Ένα θλιβερό συμβάν που μοιραία οδήγησε στην λήξη της σύντομης, αλλά επιτυχημένης καριέρα τους.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1965, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, στην Εθνική Αθηνών Λαμίας, κοντά στις εργατικές κατοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας, ένα φορτηγό απο το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας , καρφώνεται λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος στο Peugeot το οποίο οδηγούσε ο 30χρονος μάνατζερ των Juniors, Γιάννης Κρασούδης.

Απο τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκροί ο μπασίστας Θάνος Σουγιούλ, ο οποίος ήταν γνωστός και απο την συμμετοχή του σε διάφορες ελληνικές ταινίες της εποχής, η 18άχρονη αρραβωνιαστικιά του Νανά Μπενέτου, ο Γιάννης Κρασούδης και η 26άχρονη σύζυγός του Ελένη, ενώ τραυματίζεται βαριά ο Αλέκος Καρακαντάς.

Ο Αλέκος Καρακαντάς θα μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο οπου και θα νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μένοντας σε κώμα επι 23 ημέρες. Εκτός των άλλων το δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι και να του επιφέρει μεγάλο ψυχολογικό τραύμα το οποίο δεν ξεπέρασε ποτέ γεγονός που τον οδήγησε σε παθολογική αμνησία και να θυμάται ελάχιστα πράγματα που σχετίζονται με εκείνη την περίοδο, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε σε μια απο τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

Οι Juniors με κιθαρίστα τον Eric Clapton (δεξιά στην φωτογραφία)
Οι Juniors με κιθαρίστα τον Eric Clapton (δεξιά στην φωτογραφία)
Οι Juniors έχοντας μέχρι τότε κυκλοφορήσει ήδη δυο singles (με το "Special 65' Yanka" να απογειώνει την φήμη του συγκροτήματος),  εμφανίζονταν απο τις 7 Οκτωβρίου στο κλαμπ Igloo στην Κυψέλη, με support ένα Αγγλικό συγκρότημα που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στην Αθήνα,  τους Glands, που μετονομάστηκαν σε Faces ύστερα απο την αποχώρηση του ντράμερ Jake Milton και την αντικατάστασή του απο τον Μάκη Σαλιάρη (StormiesWe Five).

Μετά το δυστύχημα της 10ης Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης του κλαμπ Γιώργος Καραμουσαλής, ζητάει απο τον κιθαρίστα των Faces να αντικαταστήσει τον Αλέκο Καρακαντά, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο,  προκειμένου το ελληνικό συγκρότημα να μην διακόψει τις εμφανίσεις του.

Ο κιθαρίστας των Faces δεν ήταν άλλος απο τον Eric Clapton, ο οποίος και δέχτηκε να πάρει την θέση του Αλέκου Καρακαντά, ποζάροντας μάλιστα σε τουλάχιστον δύο φωτογραφίες με τους Juniors. παίζοντας καθημερινά και στις δυο μπάντες.

Οι Juniors οι οποίοι μαζί με τους Faces έπαιζαν στο Igloo έξι ημέρες την εβδομάδα με ρεπό κάθε Τετάρτη, έπαιξαν με τον νέο τους κιθαρίστα και στην επιμνημόσυνη συναυλία τους για τον αδικοχαμένο Θάνο, στον κινηματογράφο Τερψιθέα στον Πειραιά, στις 17 Οκτωβρίου 1965. Οι Juniors φορώντας μαύρα περιβραχιόνια και ο Clapton μαύρο πουκάμισο.

Οι Juniors με τον Eric Clapton (δεξιά στην φωτογραφία) στην επιμνημόσυνη συναυλία τον Οκτώβριο του 1965
Για την ιστορία, ο Eric Clapton ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα απο τον Αύγουστο του 1965 πραγματοποιώντας το όνειρό του για ένα ταξίδι στην Ανατολή, αν και είχε μόλις κυκλοφορήσει με τους Yardbirds το γνωστό single "For your love" που έγινε χρυσό, αποχώρησε απο το συγκρότημα θεωρώντας πως οι Yardbirds έκαναν εμπορική στροφή στον ήχο τους, προτείνοντας αντικαταστάτη του άγνωστο τότε νεαρό studio session κιθαρίστα Jimmy Page ο οποίος δεν δέχτηκε και πρότεινε με την σειρά του τον φίλο του Jeff Beck.

Ο  Eric Clapton αποχωρεί στις 25 Μαρτίου 1965 απο τους Yardbirds και εντάσσεται στους John Mayall & the Bluesbreakers. Όταν αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα, ο Mayall έβαλε προσωρινά στην θέση του τον Peter Green.

Ο Eric Clapton στους Juniors
Το όνομα του Eric Clapton ήταν γνωστό απο τους Yardbirds καθώς και απο την συνεργασία του με τον John Mayall, αλλά όταν αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα με τους ερασιτέχνες φίλους του The Glands (που εμφανιζόταν στην Αθήνα ως The Greek Loon Band, αργότερα Faces) δεν είχε τις διαστάσεις που ακολούθησαν αργότερα με τους Mayall ή τους Cream.

Το διάστημα που ήταν στην Ελλάδα φιλοξενούταν στο σπίτι του Δημήτρη Πολύτιμου των MGC. και απένταρος έψαχνε δουλειά σε διάφορα κλαμπάκια της Αθήνας μέχρι να δουλέψει στο Ingloo.

Οι Juniors θα πραγματοποιήσουν κάποιες ακόμη εμφανίσεις, μέχρι που ο Clapton θα φύγει για την Αγγλία.

Το 1966 θα κυκλοφορήσουν ένα ακόμη single με τίτλο "Lost friend" αφιερωμένο στον αδικοχαμένο φίλο τους και αργότερα, την ίδια χρονιά θα διαλυθούν.








'Lv' for bbr

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: