About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 Ιανουρίου

Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου: Malcolm Young, Syd Barrett και Dizzy Gillespie
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 Ιανουρίου

Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου: 
Malcolm Young, Syd Barrett και Dizzy Gillespie


06/01/1946


Syd Barrett

Γεννιέται στο Cambridge της Αγγλίας, ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd,  Syd Barrett (Roger Keith Barrett)

Υπήρξε τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του συγκροτήματος την τριετία 1965-1968. Λόγω του εθισμού του στα ψυχεδελικά ναρκωτικά, η συμπεριφορά του έγινε εριστική και απρόβλεπτη με συνέπεια την αποχώρηση του από τους Pink Floyd τον Απρίλιο του 1968 για να νοσηλευτεί λόγω ψυχικών διαταραχών.

Η προσφορά του στην διαμόρφωση του ήχου των Pink Floyd ήταν καθοριστική, κάτι που φάνηκε στα δύο επόμενα άλμπουμ του συγκροτήματος: "The Dark Side of the Moon" (1973) και "Wish You Were Here" (1975).

Έκανε μια σύντομη σόλο καριέρα κυκλοφορώντας το 1970 τα "The Madcap Laughs" και "Barrett" και το 1975 σταμάτησε τελείως την ενασχόλησή του με τη μουσική.

Το "Wish You Were Here" είναι γραμμένο για τον Syd και το κομμάτι "Shine On You Crazy Diamond" είναι αφιερωμένο σε εκείνον. Μάλιστα κατα την διάρκεια των ηχογραφήσεων του κομματιού ο Syd πέρασε απο το στούντιο και όταν με δυσκολία τα υπόλοιπα μέλη των Pink Floyd τον αναγνώρισαν, αφού είχε γίνει υπέρβαρος και είχε ξυρίσει τα μαλλιά και τα φρύδια του, επικράτησε συγκίνηση. Όταν τον ρώτησαν πως του φάνηκε το τραγούδι απάντησε οτι ακουγόταν κάπως "παλιό".

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που το συγκρότημα θα έβλεπε τον Syd ο οποίος απομονώθηκε στο σπίτι του στο Cambridge όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Ιουλίου 2006, σε ηλικία 60 ετών, ύστερα απο μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο.



06/01/1953


Malcolm Young

Γεννιέται στην Γλασκόβη ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των AC/DC, Malcolm Young (Malcolm Mitchell Young).

Όταν ήταν δέκα ετών η οικογένεια του μετακόμισε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και ο νεαρός Malcolm, ο οποίος ήταν το έκτο από τα οκτώ παιδιά της οικογενείας, σύντομα άφησε το σχολείο βρίσκοντας δουλειά ως συντηρητής μηχανών για μία εταιρεία γυναικείων εσωρούχων. 

Ξεκίνησε να παίζει ακουστική κιθάρα όσο ήταν μαθητής, μεταβαίνοντας σύντομα στην ηλεκτρική κιθάρα με την βοήθεια του μεγαλύτερου αδελφού του George. Το 1971, έγινε μέλος μιας μπάντας απο το Newcastle με όνομα Velvet Underground (όχι των Αμερικανών Velvet Underground του Lou Reed) και το 1973 συμμετείχε στο project του George Young και του Harry Vanda,  Marcus Hook Roll Band.


Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μαζί με τον αδελφό του Angus θα σχηματίσουν τους AC/DC στους οποίους υπήρξε σταθερό μέλος μέχρι το 2014 που ανακοινώθηκε επίσημα η αποχώρησή του για λόγους υγείας,  κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα το 1988. 



06/01/1993



Dizzy Gillespie

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στο Englewood του New Jersey από καρκίνο στο πάγκρεας, ο μεγάλος Αμερικανός τρομπετίστας Dizzy Gillespie (John Birks Gillespie).

 Την δεκαετία του '40 μαζί με τον Charlie Parker συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μοντέρνας jazz και του bebop επηρεάζοντας πολλούς μουσικούς όπως Miles Davis, Jon Faddis, Fats Navarro, Clifford Brown, Arturo Sandoval, Lee Morgan, Chuck Mangione, Johnny Hartman κ.α.

Η προσφορά του στην jazz είναι τεράστια και δικαιολογημένα θεωρείται από κοινό και κριτικούς ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Το 1989 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και το 1993 με το βραβείο Polar Music Prize.


Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: