About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 19 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα γεννιέται η Janis Joplin. Γενέθλια επίσης για τους Rod Evans (Deep Purple) και Whitfield Crane (Ugly Kid Joe). 18 χρόνια απο τον θάνατο του πρωτοπόρου rockabilly μουσικού Carl Perkins και 28 χρόνια απο την κυκλοφορία του "So Far, So Good... So What!" των Megadeth !
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 19 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα γεννιέται η Janis Joplin
Γενέθλια επίσης για τους Rod Evans (Deep Purple) και Whitfield Crane (Ugly Kid Joe)
18 χρόνια απο τον θάνατο του πρωτοπόρου rockabilly μουσικού Carl Perkins και 28 χρόνια απο την κυκλοφορία του "So Far, So Good... So What!" των Megadeth !

19/01/1943



Janis Joplin

Γεννιέται στο Port Arthur του Τέξας η Janis Joplin (Janis Lyn Joplin).

Στην εφηβεία της την ενδιέφερε πολύ η ζωγραφική, οπου και ασχολούνταν  με αυτήν μέχρι που άκουσε κάποιους blues δίσκους, όπως Bessie Smith, Ma Rainey και Lead Belly, οι οποίοι και την επηρέασαν στο να αποφασίσει να γίνει τραγουδίστρια, ξεκινώντας απο την τοπική χορωδία.

Στο σχολείο οι συμμαθητές της απέφευγαν να την κάνουν παρέα και την  αποκαλούσαν "γουρούνι" και "φρικιό". Αποφοιτώντας παρακολούθησε κάποια μαθήματα στο Lamar State College of Technology και αργότερα γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Ωστιν απο όπου δεν θα αποφοιτήσει λόγω της επιλογής της να ασχοληθεί με το τραγούδι.  Η πανεπιστημιακή εφημερίδα The Daily Texan, της έκανε το 1962 (17 Ιουλίου) ένα αφιέρωμα με τίτλο: "Τολμά να είναι διαφορετική".  Το άρθρο ξεκινούσε: "Περπατά ξυπόλυτη  όταν τό θέλει, φορά  Levi's στο σχολείο, επειδή τής είναι πιο άνετα και παίρνει παντού μαζί της την ώτοχαρπ (autoharp = κανονάκι με συγχορδίες)  , εάν θέλει να ακούσει μουσική. Το όνομά της είναι Janis Joplin" 

Η πρώτη φορά που ηχογραφήθηκε τραγούδι της ήταν το Δεκέμβριο του 1962, στο σπίτι ενός συμφοιτητή της, που ηχογράφησε το "What Good Can Drinkin Do".

Το 1964 και ενώ είχε μετακομίσει προσωρινά στο Σαν Φρανσίσκο, συνέθεσε με τον κιθαρίστα των Jefferson Airplane,  Jorma Kaukonen, 7 Blues τραγούδια, τα "Typewriter Talk", "Trouble In Mind", "Kansas City Blues", "Hesitation Blues", "Nobody Knows You When You're Down And Out", "Daddy, Daddy Daddy" και "Long Black Train Blues", τα οποία κυκλοφόρησαν αργότερα όλα μαζί στο άλμπουμ "The Typewriter Tape".

Εκείνο το χρονικό διάστημα η χρήση των ναρκωτικών απο την ίδια και η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατακόρυφα και οι φίλοι της την έπεισαν να επιστρέψει στη γενέτειρά της.  Εκεί άλλαξε τρόπο ζωής, σταματώντας τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ υιοθέτησε την περίφημη κόμμωση "κυψέλη".Ταυτόχρονα έγραψε άλλα  επτά κομμάτια, τα οποία εκδόθηκαν όλα μαζί στο άλμπουμ "This is Janis Joplin 1965", που κυκλοφόρησε το 1995.

Το 1966 η φωνή της Joplin,  προσέλκυσε το ροκ συγκρότημα Big Brother and the Holding Company, και ο Chet Helms της πρότεινε να ενταχθεί στην μπάντα, όπως κι έγινε.Στο συγκρότημα, συμμετείχε σε ηχογραφήσεις κομματιών και σε περιοδείες, ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε ξανά τη λήψη ναρκωτικών και αλκοόλ.

Το 1968 ξεκίνησαν και οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις και η δημοτικότητά της, άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα. Άρχισε να γίνεται γνωστή  ως Janis Joplin and Big Brother & the Holding Company  κάτι που έδειχνε να ενοχλεί τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποχώρησε απο το συγκρότημα προκειμένου να κάνει σόλο καριέρα σχηματίζοντας τους Kozmic Blues Band.  Το 1969, οι Kozmic Blues Band περιόδευσαν σε Ευρώπη και Β.Αμερική οπου μέρος της περιοδείας τους ήταν και το Woodstock.  Στο Woodstock, η μεγάλη νευρικότητα που είχε βλέποντας την λαοθάλασσα οπαδών, την έκανε να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ηρωίνης,  που είχε σαν αποτέλεσμα, η φωνή της να βραχνιάσει και να μην μπορεί να τραγουδήσει, αν και τελικά κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό.

Την ίδια  χρονιά μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα Sam Andrew, το συγκρότημα διαλύθηκε και η Joplin ίδρυσε  τους Full Tilt Boogie Band, με τους οποίους συμμετείχε στο φεστιβάλ Express. Τον Αύγουστο του 1970, ξεκίνησε να ηχογραφεί ένα νέο άλμπουμ.

Στις 4 Οκτωβρίου η Joplin δεν εμφανίστηκε στο στούντιο, κάτι που δεν συνήθιζε να κάνει, και προκάλεσε ανησυχία  στον μάνατζέρ της, John Cooke, ο οποίος και πήγε στο ξενοδοχείο Landmark  που διέμενε η ίδια για να δει τι συμβαίνει. Μπαίνοντας στο δωμάτιο, την αντίκρισε νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της 27χρονης τραγουδίστριας,  ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, συνδυαζόμενη με αλκοόλ.




19/01/1947



Rod Evans

Γεννιέται στο Buckinghamshire της Αγγλίας ο τραγουδιστής Rod Evans (Roderic Evans).

Εντάχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60 στους The Horizons ενω στα τέλη της δεκαετίας του '60 υπήρξε μέλος των MI5 που αργότερα μετονομάστηκαν σε The Maze, μαζί με τον drummer Ian Paice. Δημοσιεύματα δείχνουν οτι ο Evans αυτό το διάστημα εργαζόταν και ως μοντέλο.

Οι Evans και Paice υπήρξαν στο αρχικό line up των Deep Purple όταν ιδρύθηκαν το 1967. Με την θρυλική μπάντα, ο Evans ηχογράφησε τρία album και ερμήνευσε τραγούδια όπως "Hush" και "Kentucky Woman".  Οι Purple θέλοντας να σκληρύνουν τον progressive ήχο τους  αντικατέστησαν το 1969 τον Evans με τον Ian Gillan.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του απο τους Purple θα ηχογραφήσει ένα προσωπικό single και στην συνέχεια . θα σχηματίσει τους Captain Beyond με τους οποίους κυκλοφόρησε δυο album πριν αποχωρήσει το 1973 για να εργαστεί στο West American Hospital μέχρι το 1980 που τον πλησίασε μια εταιρεία διαχείρισης η οποία ειδικευόταν στον ανασχηματισμό γνωστών ονομάτων κι έτσι ξεκίνησε να κάνει περιοδείες με το όνομα Deep Purple με άγνωστους session μουσικούς. Ύστερα απο μήνυση της διοίκησης των πραγματικών Deep Purple, του επιβλήθηκε πρόστιμο αξίας 672.000 δολαρίων και του αφαιρέθηκαν τα δικαιώματα από τα τρία πρώτα album της μπάντας.




19/01/1968




Whitfield Crane


Γεννιέται στο Palo Alto της California, ο τραγουδιστής και συνιδρυτής των Ugly Kid Joe, Whitfield Crane (William Whitfield Crane IV) γνωστός και ως 'Whit'.

Το 1989 μαζί με τον παιδικό του φίλο Klaus Eichstadt, θα σχηματίσουν το πρώτο τους συγκρότημα το οποίο μετά απο πολλές αλλαγές στην σύνθεσή του θα μετονομαστεί σε Ugly Kid Joe. Το 1997 οι Ugly Kid Joe διαλύθηκαν και ο Whit  θα σχηματίσει μαζί με τον πρώην κιθαρίστα των Machine Head, Logan Mader, τους Medication

Μετά την διάλυση της μπάντας, συμμετείχε ως guest σε αρκετές ηχογραφήσεις ενώ συμμετείχε και στις ταινίες "Ellie Parker" και "25   Alive: Boneshaker" των Motörhead.  Το 2006 ενσωματώθηκε στο side project, Another Animal. 

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις με τους Motorhead ενώ το 2010 ανασχημάτισε τους Ugly Kid Joe. με τους οποίους κυκλοφόρησε το πρόσφατο "Uglier Than They Used ta Be" τον Σεπτέμβριο του 2015.




19/01/1988





Οι Megadeth κυκλοφορούν το τρίτο στούντιο album τους με τίτλο "So Far, So Good... So What!"





19/01/1998



Απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο του φάρυγγα και μετά από πολλά εγκεφαλικά επεισόδια, ο πρωτοπόρος rockabilly μουσικός και τραγουδιστής Carl Perkins (Carl Lee Perkins).

Ο Perkins γνωστός και ως "The King of Rockabilly", είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός καλλιτέχνης της rockabilly εποχής  και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί απο καλλιτέχνες όπως Elvis Presley, The Beatles, Jimi Hendrix, Johnny Cash κ.α.,  ενώ υπήρξε μεγάλη επιρροή για την γενιά της ροκ μουσικής.

Ο Paul McCartney είχε δηλώσει κάποτε οτι αν δεν υπήρχε ο Carl Perkins δεν θα υπήρχαν οι Beatles.

Το όνομα του  Perkins γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, το 1987  για την προσφορά του στη μουσική καθώς και στα Rockabilly Hall of Fame και Nashville Songwriters Halls of Fame, ενώ  έχει κερδίσει και ένα βραβείο Grammy.




Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: