About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Αεροπορικά δυστυχήματα που στιγμάτισαν την ιστορία της rock

Δυστυχώς στον χώρο της rock δεν ισχύει το ίδιο. Πολλά δυστυχήματα έχουν στιγματίσει την ιστορία της rock μουσικής απο την δεκαετία του '50 μέχρι και τις μέρες μας. Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να αναφέρω 10 απο τα σημαντικότερα δυστυχήματα στην ιστορία της rock ξεκινώντας χρονολογικά απο τα παλιότερα!
Αεροπορικά δυστυχήματα που στιγμάτισαν την ιστορία της rock

Σύμφωνα με την στατιστική, τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς είναι τα εναέρια. Και αυτό είναι γεγονός, αφού σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι περισσότεροι θάνατοι σε ατυχήματα που εμπλέκονται μεταφορικά μέσα είναι οι πεζοί (!) Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ πεθαίνει κάθε δύο ώρες ένας πεζός σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα, ενώ κάθε οκτώ λεπτά τραυματίζεται και ένας πεζός. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας WHO υπολόγισε, ότι το 2012 ένα στα πέντε θύματα σε τροχαία ατυχήματα ήταν πεζός!

Δεύτερη στην λίστα επικινδυνότητας είναι η μοτοσυκλέτα, μετά έρχεται το ποδήλατο, το αυτοκίνητο, το πλοίο, το τρένο και τελευταίο, συνεπώς και ασφαλέστερο, το αεροπλάνο.

Δυστυχώς στον χώρο της rock δεν ισχύει το ίδιο. Πολλά δυστυχήματα έχουν στιγματίσει την ιστορία της rock μουσικής απο την δεκαετία του '50 μέχρι και τις μέρες μας. Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να αναφέρω 10 απο τα σημαντικότερα δυστυχήματα στην ιστορία της rock ξεκινώντας χρονολογικά απο τα παλιότερα!

Buddy Holly, Ritchie Valens, J. P. "The Big Bopper" Richardson 

Ημερομηνία: 3 Φεβρουαρίου 1959  (κοντά στην πόλη Clear Lake της Iowa, ΗΠΑ)

J. Ρ. "The Big Bopper" Richardson , Buddy Holly, Ritchie Valens
J. Ρ. "The Big Bopper" Richardson , Buddy Holly, Ritchie Valens
Ως 'Η ημέρα που πέθανε η μουσική' (The Day the Music Died) έμεινε στην ιστορία η 3η Φεβρουαρίου του 1959, όταν o 22χρονος Buddy Holly , ο 17χρονος ανερχόμενος Ritchie Valens και ο 29χρονος J. Ρ. "The Big Bopper" Richardson , κατα την διάρκεια της '"Winter Dance Party" περιοδείας που συμμετείχαν, η οποία περιλάμβανε 24 πόλεις μέσα σε 3 εβδομάδες, σκοτώνονται μετά απο πτώση ναυλωμένου αεροπλάνου, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών που ανάγκασαν τον πιλότο να χάσει τον έλεγχο.


Patsy Cline
Ημερομηνία: 5 Μαρτίου 1963 (κοντά στο Camden του Τενεσί, ΗΠΑ)

Patsy Cline
Patsy Cline
    
Στις 14 Ιουνίου του 1961 η Cline επέζησε μετά απο ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα, δεν συνέβη όμως το ίδιο, δύο χρόνια αργότερα, όταν μετά το τέλος μιας tribute συναυλίας για την οικογένεια του Dj "Cactus" Jack Call, που είχε χάσει την ζωή του ένα μήνα πριν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η 30χρονη τραγουδίστρια, επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό αεροσκάφος με πιλότο τον μάνατζέρ της Randy Hughes. Επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και το αεροσκάφος μπήκε σε θύελλα με αποτέλεσμα ο Hughes να μην έχει καθόλου ορατότητα και στην προσπάθειά του να το προσγειώσει σε έναν αυτοκινητόδρομο έριξε το αεροπλάνο σε έλος.


Otis Redding 
Ημερομηνία: 10 Δεκεμβρίου 1967 (Madison του Wisconsin, ΗΠΑ)

Otis Redding
Otis Redding
 
Τρεις ημέρες μετά την ηχογράφηση του "Sittin' On The Dock Of The Bay" , ο 26χρονος Redding μαζί με τα υπόλοιπα 4 μέλη της μπάντας του, Bar-Kays, επιβιβάζονται, στο ιδιωτικό του αεροπλάνο για  να ταξιδέψουν στο Μάντισον των ΗΠΑ για μια συναυλία. Αν και με άσχημο καιρό, με δυνατή βροχή και πυκνή ομίχλη, και παρά τις προειδοποιήσεις το αεροπλάνο απογειώθηκε. 4 μίλια πριν τον προορισμό τους ο πιλότος ζήτησε άδεια προσγείωσης. Λίγο αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη υπο αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες μέσα στην παγωμένη λίμνη Monona. Ο μόνος επιζών του ατυχήματος ήταν ο drummer της μπάντας, Ben Cauley.

Jim Croce

Ημερομηνία: 20 Σεπτεμβρίου 1973 (Natchitoches της  Louisiana, ΗΠΑ)

Jim Croce
Jim Croce

Ο 30χρονος συνθέτης και τραγουδιστής Jim Croce χάνει την ζωή του όταν το ναυλωμένο σκάφος που επέβαινε, συνετρίβη κατα την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του  Natchitoches .Το αεροσκάφος στο τέλος του διαδρόμου και ενώ ήταν σε διαδικασία ανύψωσης, έπεσε πάνω στο μοναδικό δέντρο που υπήρχε για εκατοντάδες μέτρα. Για το ατύχημα επιρρίπτονται ευθύνες στον πιλότο, για λάθος χειρισμό.


Lynyrd Skynyrd
Ημερομηνία: 20 Οκτωβρίου 1977 (Gillsburg, Mississippi, ΗΠΑ)

Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd

Το αεροσκάφος που μετέφερε την επταμελή μπάντα στην Λουιζιάνα για μια συναυλία τους,  απο μηχανική βλάβη, μένει απο καύσιμα και η αναγκαστική προσγείωση του πιλότου δεν ήταν επιτυχής. Ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Steve Gaines, η αδελφή του Steve και τραγουδίστρια Cassie Gaines,   ο assistant road manager Dean Kilpatrick, όπως και ο πιλότος Walter McCreary και ο συγκυβερνήτης William Gray ανασύρθηκαν νεκροί. Οι υπόλοιποι επέζησαν αλλά με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα! 


Randall "Randy" Rhoads
Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 1982 (Leesburg, Florida, ΗΠΑ)

Randall "Randy" Rhoads
Randy Rhoads

Ο Rhoads και η makeup artist Rachel Youngblood, ανεβαίνουν στο αεροσκάφος του φίλου και γείτονα του 25χρονου κιθαρίστα του Ozzy OsbourneAndrew Aycock για μια βόλτα. Κατα την διάρκεια της πτήσης, ο Aycock έκανε διάφορα παιχνίδια με το λεωφορείο της μπάντας του Ozzy, όπου τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος κοιμόντουσαν. Έκανε δυο επιτυχή κοντινά περάσματα στο λεωφορείο αλλα στο τρίτο πέρασμα το ένα φτερό θα χτυπήσει στο λεωφορείο με αποτέλεσμα το φτερό να σπάσει και το αεροσκάφος να καρφωθεί σε ένα δέντρο και μετά σε ένα γκαράζ.


Rick Nelson

Ημερομηνία: 31 Δεκεμβρίου 1985 (De Kalb, Τέξας, ΗΠΑ)

Rick Nelson
Rick Nelson

Ο 45χρονος Nelson μαζι με την μπάντα του κατα την διάρκεια μιας περιοδείας τους, καίγονται ζωντανοί  όταν το αεροπλάνο που τους μετέφερε πήρε φωτιά δύο μόλις χιλιόμετρα απο τον διάδρομο προσγείωσης. Απο τους εννέα επιβαίνοντες μόνο ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης πρόλαβαν να βγούν και να διασωθούν.

Stevie Ray Vaughan

Ημερομηνία: 27 Αυγούστου 1990 (East Troy, Wisconsin, ΗΠΑ)

Stevie Ray Vaughan
Stevie Ray Vaughan

Ο 35χρονος μετά το live του στο Alpine Valley Music Theater, στο οποίο συμμετείχε με τους Clapton, Buddy Guy, Robert Cray και Jimmie Vaughan, επιβιβάζεται, επειδή υπήρχε μια κενή θέση,  στο ελικόπτερο του Clapton στο οποίο βρισκόταν ήδη ο μάνατζερ ο ατζέντης και ο σωματοφύλακας του Clapton. Δευτερόλεπτα μετά την απογείωση το ελικόπτερο πέφτει και κανείς δεν κατάφερε να σωθεί.

Bill Graham

Ημερομηνία: 25 Οκτωβρίου 1991, (Vallejo, California, ΗΠΑ)

Bill Graham
Bill Graham

Το ελικόπτερο που επέβαινε ο 60χρονος διάσημος rock promoter, μαζί με την φίλη του, πέφτει σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο.

John Denver

Ημερομηνία: 12 Οκτωβρίου 1997 (Pacific Grove, Canada, ΗΠΑ)

John Denver
John Denver

Το μικρό αεροσκάφος που κυβερνούσε ο 53χρονος μουσικός με πάνω από 2.700 ώρες εμπειρίας, συντρίβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το κατασκευαστικό μοιραίο λάθος του αεροσκάφους ήταν οτι οι μοχλοί των δεξαμενών βρισκόταν πίσω ακριβώς απο το κεφάλι του πιλότου, και όταν ο Denver προσπάθησε να χειριστεί έναν απο τους μοχλούς, έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους.



'Lv'  for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: