About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Ian Curtis (1956 - 1980)

Ένας σπουδαίος μουσικός, που στην σύντομη ζωή του, επηρέασε με την χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του, τους σκοτεινούς βιωματικούς του στίχους και τον σπασμωδικό χορό του, ολόκληρο το μουσικό ρεύμα της post punk και gothic rock σκηνής την δεκαετία του '80 και μετέπειτα του industrial, την alternative rock και όχι μόνο!
Ian Curtis (1956 - 1980)


Ian Kevin Curtis 
(15 Ιουλίου 1956 - 18 Μαΐου 1980)



 Ένας σπουδαίος μουσικός, που στην σύντομη ζωή του, επηρέασε με την χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του, τους σκοτεινούς βιωματικούς του στίχους και τον σπασμωδικό χορό του, ολόκληρο το μουσικό ρεύμα της post punk και gothic rock σκηνής την δεκαετία του '80 και μετέπειτα του industrial, την alternative rock και όχι μόνο!


Ο Ian Kevin Curtis γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1956, στο Stretford του Lancashire της Αγγλίας και μεγάλωσε στην περιοχή Macclesfield του Cheshire. Απο πολύ μικρή ηλικία του άρεσε να γράφει ποιήματα και στίχους και μάλιστα βραβεύτηκε με υποτροφία για το ταλέντο του αυτό απο το The King's School που φοιτούσε, σε ηλικία 11 ετών.

Ian Curtis

Μετά την αποφοίτησή του επικεντρώθηκε στην τέχνη της λογοτεχνίας αλλά και της μουσικής.  Στις 23 Αυγούστου 1975 θα παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του Deborah Woodruff, που ήταν συμμαθήτρια και μεγάλος παιδικός του έρωτας. Εκείνος ήταν 19 και εκείνη 18.

Αμέσως έπιασε δουλειά ως βοηθός πωλήσεων σε  ένα δισκοπωλείο στο Manchester. Ήταν ευκαιρία να εργαστεί στο αντικείμενο που τόσο πολύ αγαπούσε, την μουσική. Αργότερα εργάστηκε ως υπάλληλος σε αντικερί στο Macclesfield , ενώ δούλεψε και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η τελευταία του δουλειά ήταν υπάλληλος σε γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εύρεσης εργασίας.

Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου του 1976 'οταν ο Ian θα  παρακολουθήσει  στο Manchester Lesser Free Trade Hall, την δεύτερη συναυλία των Sex Pistols . Εκεί  θα γνωρίσει τους Bernard Sumner και Peter Hook οι οποίοι σχεδίαζαν να σχηματίσουν μια μπάντα. Θα συζητήσουν οι τρεις τους για τους Sex Pistols, την εμφάνισή τους εκεί, αλλά και γενικά για την μουσική  και θα βρουν οτι έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

Ian Curtis

Μετά την συναυλία οι Hook και  Sumner επηρεασμένοι απο την εμφάνιση των Sex Pistols αποφάσισαν να επισπεύσουν την ίδρυση του συγκροτήματος. Φώναξαν έναν φίλο τους, τον Terry Mason, ο οποίος είχε παρακολουθήσει και αυτός την συναυλία, και του πρότειναν να παίξει τύμπανα. Παράλληλα κάλεσαν για τα καθήκοντα του τραγουδιστή έναν συμμαθητή τους, τον Martin Gresty, ο οποίος όμως έπιασε δουλειά σε ένα τοπικό εργοστάσιο και δεν μπορούσε να συμμετέχει στο συγκρότημα. Έτσι έβαλαν αγγελία στο κατάστημα Virgin Records στο Μάντσεστερ , αναζητώντας τραγουδιστή.

Ο Ian ανταποκρίθηκε στην αγγελία, και επειδή είχαν ήδη γνωριστεί όλοι τους στην συναυλία των Sex Pistols τον προσέλαβαν χωρίς να περάσει απο oντισιόν. Ένα συγκρότημα που θα γράψει ιστορία και που θα έχει ανεξίτηλη επίδραση στη post punk μουσική αλλά και που θα βάλει τα θεμέλια για το gothic rock την δεκαετία του '80, του industrial και του alternative rock, γεννιέται!

Ian Curtis

Θα ονομάσουν την μπάντα τους, Warsaw,  όνομα εμπνευσμένο απο το τραγούδι του David Bowie, "Warszawa" και θα κάνουν την πρώτη τους συναυλία στις 29 Μαΐου του 1977 στο Electric Circus ως support band στους BuzzcocksPenetration και John Cooper Clarke με τον τότε drummer Steve Brotherdale.

Γρήγορα η μπάντα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού και έλαβε πολλές θετικές κριτικές. Έτσι θα ηχογραφήσουν ένα demo αποτελούμενο απο πέντε κομμάτια στα Pennine Sound Studios, που αργότερα θα κυκλοφορήσει ως το ντεμπούτο EP τους  "An Ideal for Living", το 1978.

Σύντομα με τις εμφανίσεις τους, τον διαφορετικό ήχο τους σε σχέση με τα υπόλοιπα συγκροτήματα της εποχής, καθώς απο την σκηνική παρουσία του ήρεμου, μελαγχολικού Ian θα γίνουν γνωστοί.  

Ian Curtis
Έτσι θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους, για νομικούς λόγους, αφού υπήρχε ήδη  ένα  Λονδρέζικο punk συγκρότημα με το όνομα Warsaw Pakt.  Επέλεξαν το όνομα Joy Division, όνομα που προήλθε από ένα μυθιστόρημα του 1955, από τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος Ka-tzetnik 135633, με τίτλο  "House of Dolls", το οποίο παρουσιάζει μια πτέρυγα σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης , που αποτελείται αποκλειστικά απο γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τις σαρκικές τους απολαύσεις.

Παράλληλα νέος drummer της μπάντας θα είναι ο συμμαθητής του Ian, Stephen Morris

Κατα την διάρκεια της Stiff/Chiswick Challenge συναυλίας τους στο Rafter's Club στο Manchester, στις 14 Απριλίου του 1978 , οι καταθλιπτικοί στίχοι του Ian σε συνδυασμό με την βαρύτονη φωνή του και το περίεργο σπασμωδικό χορό του, κέντρισαν το ενδιαφέρον των  Tony Wilson και Rob Gretton και ο πρώτος θα προτείνει στην μπάντα να εμφανιστούν στην γνωστή τότε εκπομπή του στην Τηλεόραση της Γρανάδας  "So It Goes" ενώ ο Gretton θα τους προτείνει να τον προσλάβουν ως μάνατζέρ τους.

Το μοναδικό δημόσιο σχόλιο του Ian, σχετικά με τον χαρακτηριστικό χορό του και την σκηνική του παρουσία, το έκανε σε μια συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 1979 για το περιοδικό Northern Lights που εξηγούσε οτι ο χορός είναι ένα είδος νοηματικής γλώσσας με την οποία εκφράζεις το συναισθηματικό και στιχουργικό μέρος ενός τραγουδιού.

Παρόλο που κατά κύριο λόγο είχε αναλάβει καθήκοντα τραγουδιστή, ο Curtis έπαιζε επίσης κιθάρα σε κάποια απο τα κομμάτια της μπάντας. Αρχικά με την κιθάρα του Summer (Shergold Masquerader) και αργότερα, με την Vox Phantom Special VI που απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 1979.  Επίσης θα τον δούμε σε κάποιες ζωντανές εκτελέσεις του "Lost Control"  να παίζει keyboards.


Ian Curtis
Τον Ιούνιο του 1978  θα κυκλοφορήσουν το EP, "An Ideal for Living" και τον Σεπτέμβριο θα κάνουν την γνωστή σε όλους τηλεοπτική τους εμφάνιση στην εκπομπή του Wilson,  "So It Goes".

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1978, ο Ian , επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο απο μια συναυλία τους στο Λονδίνο, υπέστη την πρώτη του κρίση. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο οπου και διαπιστώθηκε οτι πάσχει απο επιληψία.

Η επιληψία την δεκαετία του '70, ήταν μια ασθένεια που δεν αντιμετωπιζόταν εύκολα και που για να είμαστε πιο ακριβείς η ιατροφαρμακευτική αντιμετώπισή της ήταν σχεδόν σε πειραματικό στάδιο. Έτσι ο  Ian έγινε ο αποδέκτης πολλών και διαφορετικών κοκτέιλ φαρμάκων, στην προσπάθεια των γιατρών να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για την κατάστασή του.

Ο νεαρός Ian, έπρεπε πλέον να καταναλώνει καθημερινά έναν αρκετά μεγάλο αριθμό φαρμάκων. Ορισμένες απο τις παρενέργειές των φαρμάκων ήταν η υπνηλία, η μελαγχολία, κούραση, κατάθλιψη  κ.α. Παρενέργειες που σαφέστατα επηρέαζαν αρνητικά τον ψυχισμό, την διάθεσή  και τα συναισθήματά του. Απομονώθηκε στον εαυτό του και η κύρια εξωτερίκευση του γινόταν με τους στίχους του οι οποιοι ήταν γεμάτοι με εικόνες συναισθηματικής απομόνωσης, θανάτου και αστικής αποσύνθεσης.

Τον Απρίλιο του 1979, οι Joy Division επιστρέφουν στα στούντιο, αυτή την φορά στα Strawberry Studios,  για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο album τους με τίτλο "Unknown Pleasures". Είναι η περίοδος που η Deborah θα φέρει στην ζωή την κόρη τους Natalie (16/04/1979).

Ian Curtis

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Ian θα γνωρίσει την Βελγίδα δημοσιογράφο Annik Honoré, που είχε εγκατασταθεί πρόσφατα στο Λονδίνο, και δούλευε στην Πρεσβεία του Βελγίου. Μαζί θα ζήσουν μια θυελλώδη αλλά αγνή όπως αναφέρει σήμερα η Honoré σχέση, ή οποία θα είναι ωστόσο η αρχή του τέλους του Ian...

Η Honoré σε μια απο τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις της ανέφερε πρόσφατα για την σχέση της με τον Cusrtis:
"Ήταν μια απόλυτα ενάρετη και πλατωνική σχέση, πολύ παιδαριώδη, πολύ αγνή ... δεν είχα σεξουαλική σχέση με τον Ian, ήταν σε φαρμακευτική αγωγή και δεν είχαμε έρθει σε σωματική επαφή. Έχω βαρεθεί τόσο πολύ να αμφισβητεί ο κόσμος αυτά που λέω ή που έλεγε ο ίδιος. Ο κόσμος μπορεί να λέει οτι θέλει αλλά αλλά είμαι το μόνο πρόσωπο που έχει τα γράμματα του ... " 


O Ian, λόγω των φαρμάκων που έπαιρνε για την ασθένειά του, είχε γίνει πιο παρορμητικός,  περισσότερο ευάλωτος  και είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι επιληπτικές κρίσεις χειροτέρευαν  και ο ίδιος ήταν σε μια φάση της ζωής του αμφιταλαντευόταν μεταξύ της σχέσης του με την Βελγίδα δημοσιογράφο και την σύζυγό του που επίσης αγαπούσε.

Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο, όταν η γυναίκα του κατάλαβε την παράλληλη σχέση  του με την Honoré και θα του ζητήσει να χωρίσουν.  Ο ίδιος αρνείται τον χωρισμό και της της εξηγεί οτι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Η συμπεριφορά της  Deborah όμως απέναντί του βγήκε εκτός ελέγχου και θα φύγει απο το σπίτι....

Ian Curtis

Ψυχολογικά ο Ian άρχισε να καταρρέει. Μην μπορώντας να κάνει κάτι πήρε μολύβι και χαρτί και για να ξεπεράσει την συναισθηματική του φόρτιση θα γράψει στίχους. Θα γράψει τους στίχους για το κομμάτι "Atmosphere" μέσα απο τους οποίους την παρακαλά να έρθει κοντά του.

Όλοι οι στίχοι του ταλαιπωρημένου συναισθηματικά ταλαντούχου μουσικού είναι άλλωστε βιωματικοί, και έγραφε  τραγούδια που μιλάν για συναισθηματικό πόνο, για το θάνατο, τη βία, τον αστικό εκφυλισμό και την αλλοτρίωση.

Βιωματικά τραγούδια όπως για παράδειγμα το "Lost Control" που περιγράφει την εκτός ελέγχου συμπεριφορά της συζύγου του,  το "Love Will Tear Us Apart" που εξιστορεί την κακή συζυγική σχέση που είχε προς το τέλος με την γυναίκα του, το "Atmosphere" κ.α είναι κομμάτια που μπορούν να μας βυθίσουν βαθιά στον ψυχισμό του βαρύτονου και πλέον μελαγχολικού Ian και που μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τον ψυχικό και συναισθηματικό πόνο που ένιωθε το διάστημα αυτό.

Παρά την άσχημη ψυχολογική κατάστασή του, ο Ian θα συμφωνήσει να κάνουν Ευρωπαϊκή περιοδεία τον Ιανουάριο του 1980 και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς θα ηχογραφήσουν το δεύτερο album τους με τίτλο "Closer".

Ian Curtis

Η έλλειψη ύπνου σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, αποσταθεροποίησαν την ασθένειά του, κάνοντας τις επιληπτικές κρίσεις σχεδόν ανεξέλεγκτες. Πλέον θα έχει επιληπτικές κρίσεις και πάνω στην σκηνή, κατα την διάρκεια των συναυλιών, κάνοντας τον να αισθάνεται ντροπή και απογοήτευση.

O Ian βρίσκεται σε απόγνωση και στις 7 Απριλίου θα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση phenobarbitone -μέρος των φαρμάκων που έπαιρνε για την επιληψία-.

Θα μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο οπου και θα γλύτωσεi την τελευταία στιγμή από το θάνατο, κάνοντάς του  έγκαιρα πλύση στομάχου.

Η μελαγχολία του Curtis θα μετατραπεί σε κατάθλιψη απο την οποία και δεν επρόκειτο να ανακάμψει και η ασθένειά του θα χειροτερέψει. Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αφορμή για τον ταλαντούχο μουσικό να αρνηθεί στην μπάντα το γύρισμα του video clip για το κομμάτι "Love Will Tear Us Apart".


Ian Curtis

Την παραμονή της Αμερικάνικης περιοδείας του με τους Joy Division, ο Ian θα επιστρέψει στο σπίτι του στην διεύθυνση Barton Street 77, στο  Macclesfield και θα παρακαλέσει την εν διαστάσει σύζυγό του να μην καταθέσει την αγωγή διαζυγίου που του έστειλε  και να μείνουν ξανά μαζί. Η Deborah αρνήθηκε και ο Ian της ζήτησε να τον αφήσει μόνο, να περάσει την νύχτα στο σπίτι, μέχρι το επόμενο πρωί που θα έπαιρνε το πρώτο τρένο για το Manchester.

Εκείνη τη νύχτα, παρακολούθησε μια από τις αγαπημένες του ταινίες,  το "Stroszek" του Werner Herzog . Ήταν ξημερώματα  Κυριακής, 18 Μαΐου 1980.   Ο 23χρονος Ian, θα απαγχονιστεί στην κουζίνα του σπιτιού του, υπό τους ήχους του άλμπουμ του Iggy Pop , "The Idiot", αφήνοντας πίσω του ένα σύντομο σημείωμα λέγοντας οτι απλώς δεν άντεχε άλλο και ήθελε να πεθάνει....

Λίγες μέρες αργότερα κυκλοφόρησε το τραγούδι του "Love Will Tear Us Apart", που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία των Joy Division!

Ian Curtis

Ο Ian Curtis με την φωνή, τους στίχους και τον σπασμωδικό χορό του έχει επηρεάσει ονόματα όπως The Sisters of MercyThe Cure, The Jesus and Mary ChainRadiohead, U2  κ.α.,  αλλά και ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα την δεκαετία του '80, το gothic rock και μετέπειτα το industrial και το alternative rock.

Ο ίδιος επηρεάστηκε στιχουργικά από συγγραφείς, όπως William Βarrows J. G. Ballard και Joseph Conrad , ενώ μουσικά και σκηνικά από τους Loo Reed, Jim MorrisonIggy Pop  και David Bowie.

Ήταν ένας πολύ έξυπνος και ευαίσθητος άνθρωπος, με  πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ο οποίος στην σύντομη ζωή του προσέφερε τόσα πολλά στην μουσική σκηνή.

Εξωτερικεύοντας τις σκέψεις του, τον ψυχικό του πόνο, την ντροπή και την απόγνωσή του  μέσω των στίχων του αισθανόταν ανακούφιση.

Joy Division

Αργότερα ο Tony Wilson σε δήλωσή του σχετικά με τον θάνατο του Ian θα πεί:
"Νομίζω οτι όλοι μας κάναμε το λάθος  να μην σκεφτούμε το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης αυτοκτονίας...Υποτιμήσαμε όλοι τον κίνδυνο. Δεν το πήραμε στα σοβαρά. Τόσο ηλίθιοι ήμασταν."





Ian Curtis

Αντιστοίχως ο Morris τα βάζει με τον εαυτό του  που δεν πήρε τα σημάδια στα σοβαρά:

"Μόνο μετά τον θάνατο του Ian καθίσαμε κάτω και ακούσαμε τους στίχους... Κοίταζα τους στίχους και σκεφτόμουν πόσο έξυπνος ήταν, βάζοντας την θέση του στη θέση κάποιου άλλου. Ποτέ δεν πίστεψα οτι έγραφε για τον εαυτό του. Κοιτάζοντας πίσω , σκέφτομαι πόσο ηλίθιος ήμουν. Δεν πήγα να τον αρπάξω και να τον ρωτήσω 'Τι γίνεται?'  Πρέπει να ζήσω με αυτό..."


Τα εναπομείναντα μέλη των Joy Division, δημιούργησαν τους New Order, και στράφηκαν σε πιο χορευτική κατεύθυνση, τηρώντας έτσι την υπόσχεση που είχαν δώσει μεταξύ τους,  πως αν κάποιος αποχωρούσε απο την μπάντα, θα άλλαζαν όνομα.



Joy Division


"All my lyrics are open to interpretation by the individual and imply many different meanings, therefore their relevance is purely subjective."
-Ian Curtis-


Sounds of music
" See my true reflection
Cut off my own connections
I can see life getting harder
So sad is this sensation
Reverse the situation
I can't see it getting better (...)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joy Division Discography

Studio albums: 
Unknown Pleasures (1979) 
Closer (1980)

EP:
An Ideal For Living (1978)

Compilation albums: 
Still (1981) 
Substance (1988) 
The Peel Sessions (1990) 
Warsaw (1994) 
Permanent (1995) 
Heart And Soul (1997) 
Joy Division: The Complete BBC Recordings (2000) 
Martin Hannett's Personal Mixes (2007) 
Let The Movie Begin (2007) 
The Best Of Joy Division (2008)




"Lv"  for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: