About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


08/01/1935

Γεννιέται στο Tupelo του Mississippi των Η.Π.Α ο πιο δημοφιλής μουσικός του εικοστού αιώνα, ο Elvis Presley (Elvis Aaron Presley)

Ο "King of Rock and Roll" ή απλά  "The King", ξεκίνησε την καριέρα του το 1954 στην Sun Studios, τραγουδώντας  rockabilly με πολλά στοιχεία  ρυθμικής μπλουζ, gospel και κάντρι. Ο συνδυασμός όλων αυτών, τον οδήγησε προς την καθαρή  Rock and Roll.
Μπορούσε να ερμηνεύσει πολλά είδη μουσικής, πάντα με την ίδια επιτυχία, χάρη στην ευέλικτη φωνή του.

Ο  Presley κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές.

Τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Presley εμφανίστηκε σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν καλή υποδοχή από τους κριτικούς, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες.

Πέθανε πρόωρα το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του, υπήρξε σύγχυση, ακόμη και φημολογία πως ο Presley ζει έως και σήμερα.




08/01/1946



Γεννιέται στο Los Angeles των Η.Π.Α. ο κιθαρίστας και στιχουργός Robby Krieger (Robert Alan Krieger).

Τα πρώτα του ακούσματα ήταν η κλασσική μουσική, λόγω της μεγάλης συλλογής βινυλίων του πατέρα του, μέχρι που άκουσε τους Peter and the Wolf, που τον κέδισαν μουσικά. Αργότερα και σε ηλικία 7 ετών, όταν απο λάθος έσπασε το πικάπ του, άρχισε να ακούει ραδιόφωνο, (Fats Domino, Elvis Presley,  Platters κ.α).

Στα 10 του δοκίμασε να ασχοληθεί με την τρομπέτα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν ήταν γι 'αυτόν και ξεκίνησε να παίζει Blues στο πιάνο των γονιών του.  Ενώ ακόμη ο Krieger φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο, τα βράδια στον ελεύθερο χρόνο του μάθαινε κιθάρα. Είχε δανειστεί την κιθάρα ενός φίλου του και ξεκίνησε να παίζει flamenco.Στα 18 του αγόρασε δική του κιθάρα και παρακολούθησε για μερικούς μήνες μαθήματα για folk, blues, jazz.

To 1965 εντάχθηκε στους The Doors, οπου εκτός απο την χαρακτηριστική κιθάρα του, έγραψε τραγούδια όπως  "Love Me Two Times", "Touch Me", και "Love Her Madly".

Μετά την διάλυση των The Doors, το 1973,  σχηματισε τους  The Butts Band μαζί με τον Densmore (The Doors), οπου και κυκλοφόρησε 2 album.

Στην συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε διάφορα projects και guest εμφανίσεις

O Krieger συμπεριλαμβάνεται στην λίστα Greatest Guitarists Of All Time  του περιοδικού  Rolling Stone στο Νο91. 




08/01/1947


Γεννιέται στο Brixtonτου Νότιου Λονδίνου ο David Bowie (David Robert Jones).

Ανέπτυξε από νωρίς έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και επηρεάστηκε από καλλιτέχνες όπως οι Frankie Lymon and the Teenagers, The Platters, Fats Domino, Little Richard και Elvis Presley.
Στα 14  ξεκίνησε να κάνει μαθήματα σαξόφωνου με έναν τοπικό μουσικό και ένα χρόνο μετά, σχημάτισε την πρώτη του μπάντα, η οποία έπαιζε rock n roll σε τοπικές συγκεντρώσεις νεολαίας και γάμους.

Στα 16 του είχε ανακοινώσει στους γονείς του την πρόθεση του να αφήσει το τεχνικό σχολείο και να γίνει ένας αστέρας της pop. Μέχρι το 1966, είχε ηχογραφήσει single με τρία διαφορετικά γκρουπ και τελικά αποφάσισε  να ξεκινήσει καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης.

Αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του σε David Bowie ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση με τον Davy Jones, των  The Monkees.

Ο Bowie άρχισε να αναπτύσσει την πιο δημοφιλή ενσάρκωση του, αυτή του Ziggy Stardust, ενός ανδρόγυνου, αμφιφυλόφιλου ροκ σταρ από άλλον πλανήτη. Λίγους μήνες πριν, είχε ισχυριστεί σε συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για το επερχόμενο άλμπουμ του. Εμπνευσμένος από το glam rock στυλ του Marc Bolan, έβαψε τα μαλλιά του πορτοκαλί και ξεκίνησε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Αποκαλούσε τον εαυτό του "Ziggy Stardust" και τους υπόλοιπους μουσικούς της μπάντας του, "Τhe Spiders from Mars".

Ένα απο τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου του, είναι το διαφορετικό χρώμα των ματιών του, το οποίο είναι αποτέλεσμα βλάβης του οφθαλμού του μετά απο μια μπουνιά που έφαγε σε καβγά όταν ήταν ακόμη στο σχολείο.




08/01/1977



Οι Queen βρίσκονται στο Νο1 του UK album chart με το album τους "Day At The Races".

Το "Day At The Races" κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 1976 και έγινε πλατινένιο στην Αμερική πουλώντας μόνο στις ΗΠΑ πάνω απο 2.000.000 αντίτυπα.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το album παρακάτω 




08/01/1981


Βρίσκεται νεκρός στο σαλόνι του σπιτιού του σε ηλικία 30 ετών, απο υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών σε συνδιασμό με αλκοόλ, ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Def Leppard, Steve Clark (Stephen Maynard Clark)

Ο  Clark ξέκινησε να πάοιζει κιθάρα σε ηλικία 11 ετών και το 1978 εντάχθηκε στην τοπική μπάντα Electric Chicken. Την ίδια περίοδο συνάντησε τον Pete Willis όπου περνόντας απο ακρόαση και παίζοντας ολόκληρο το "Freebird" των Lynyrd Skynyrd σχηματίστηκαν οι Def Leppard.

Στην μπάντα έγραφε μουσική και στίχους, ενώ το ψευδώνυμο του ήταν "The Riffmaster" σύμφωνα με τον Joe Elliott. Όταν ο Willis έφυγε από τους Leppard, τον αντικατέστησε ο Phil Collen, με τον οποίο ο Clark έγινε κολλητός  δημιουργώντας τον δίδυμο κιθαριστικό ήχο με τον οποίο καθιερώθηκε το συγκρότημα κι έγιναν  γνωστοί ως "Terror Twins".


Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: