About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


08/12/1943

Γεννιέται στην Μελβούρνη της Φλόριντα ο τραγουδιστής, στιχουργός, συγγραφέας και ποιητής   Jim Morrison (James Douglas Morrison) 

Απο Σκωτσέζικη και Ιρλανδική καταγωγή ο Morrison είναι γιός του ναυάρχου George Stephen Morrison και της Clara Clark Morrison.

 Σε ηλικία τεσσάρων ετών ο μικρός James έγινε μάρτυρας ενός τροχαίου ατυχήματος στην έρημο, όπου πιθανόν έχασαν τη ζωή τους τα μέλη μιας οικογένειας ιθαγενών. Ο Morrison θα επανέρχεται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε αυτό το γεγονός, το οποίο αναφέρει σε τουλάχιστον τρία τραγούδια του.

 Ο Morrison αποφοίτησε από το George Washington High School (το τώρα George Washington Middle School) στην Aλεξάνδρεια της  Βιρτζίνια το 1961 και παρακολούθησε μαθήματα στο St. Petersburg Junior College στο Κλιαργουότερ στη Φλόριντα.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (1962-1963), αλλά επειδή δεν τον ικανοποίησε αρκετά, μετακόμισε κοντά στο κολέγιο FSU, όπου συγκατοίκησε με τον Τζορτζ Γκριρ και εμφανίστηκε σε ένα φιλμ για τη στρατολογία στο σχολείο.

Η αγάπη του για τις τέχνες και τον κινηματογράφο ήταν τόσο έντονη που τον Ιανουάριο του 1964, χάρη στη συμβουλή ενός καθηγητή του FSU, ο Morrison μετακόμισε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο UCLA, με διάκριση στον κινηματογράφο,

Γύρισε δύο ταινίες κατά τη φοίτησή του εκεί, η μία λεγόταν "First Love" και η άλλη "Obscura", ενώ έγινε φίλος με πολλούς συγγραφείς της αντιδραστικής εφημερίδας Los Angeles Free Press, με την οποία παρέμεινε συνεργάτης έως το τέλος της ζωής του.

Ο τρόπος σκέψης του και ίσως και τη συμπεριφορά του έχουν επηρεαστεί απο συγγραφείς και φιλόσοφούς όπως Friedrich Wilhelm Nietzsche, William Blake, Carol Baudler, Arthur Rimbaud, Jack Kerouac, απο αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και φιλόσοφους κ.α.

Ο Morrison εντυπωσίασε τον συμφοιτητή του  Ray Manzarek με το ποίημά του  "Moonlight Drive" σε μία τυχαία συνάντηση στο Venice Beach και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ενα συγκρότημα.
Σύντομα στο συγκρότημα προστέθηκαν και οι John Densmore (drummer ) και Robby Krieger (κιθαρίστας).

Ονόμασαν το συγκρότημα "The Doors" απο το βιβλίο του Aldous Huxley, "The Doors of Perception" ο οποίος με τη σειρά του έκανε αναφορά στο ποίημα του Άγγλου William Blake "The Marriage of Heaven and Hell", και συγκεκριμένα στους στίχους: "If the doors of perception were cleansed/ everything would appear to man as it is, infinite",  οπου και κυκλοφόρησαν 6 στούντιο album

Το 1969 εξέδωσε μόνος του δυο συλλογές ποιημάτων τα "The Lords / Notes on Vision" και "The New Creatures" που και τα 2 ήταν αφιερωμένα στην "Pamela Susan" (Courson), ενώ το 1970 εξέδωσε την συλλογή "An American Prayer" η οποία τυπώθηκε απο την Western Lithographers

Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το 1988 η συλλογή " Wilderness: The Lost Writings Of Jim Morrison"  και το 1990 το  "The American Night: The Writings of Jim Morrison"
 
Στις 08/12/1970 ημέρα των γενεθλίων του, ο ίδιος ηχογραφεί και απαγγέλει τα ποιήματά του, προκειμένου να γινουν γνωστά στο κοινό.

 Οι εν λόγω ηχογραφημένες απαγγελίες χρησιμοποιήθηκαν αργότερα (1978) στην έκδοση του album των The Doors  "An American Prayer"

Το 1971 ο Morrison  μετακομίζει μαζί με την Pamela Susan Courson στο Παρίσι προκειμένου να αφιερωθεί στην ποίηση συνεχίζοντας την συγγραφή και την ηχογράφησή τους, ωστόσο δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του αφού στις 03/07/1971 βρέθηκε νεκρός στην μπανίερα του διαμερίσματός του επι της οδού  Rue Beautreillis 17, απο την Courson.


O Morrison ενταφιάστηκε στο γνωστό κοιμητήριο Père Lachaise στο ανατολικό Παρίσι  σε μια μικρή τελετή, χωρίς τυμπανοκρουσίες, στις 7 Ιουλίου, 1971. 
Στη δεκαετία του 1990, ο πατέρας του τοποθέτησε στον τάφο του μια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει στα αρχαία ελληνικά "ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ", που ερμηνεύεται ελεύθερα ως «πιστός στο ίδιο του το πνεύμα».

 
Το 1993 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame και θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της rock μουσικής.


Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το "An American Prayer"  εδώ



08/12/1967


Οι Βρετανοί Traffic κυκλοφορούν το πρώτο τους album με τίτλο "Mr. Fantasy"
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στα Olympic Studios του Λονδίνου απο τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο του 1967


08/12/1973


Οι Roxy Music βρίσκονται για πρώτη φορά στο Νο1 του UK album chart με το τρίτο τους album "Stranded" . Στο εξώφυλλο του album είναι η τότε σύντροφος του Bryan Ferry , μοντέλο και Playboy's Playmate of The Year,  Marilyn Cole.
Το τραγούδι "Street Life" που συμπεριλαμβάνεται  στο album κυκλοφόρησε σαν single και ανέβηκε στο 9 στο UK single charts



 08/12/1976


Οι Eagles κυκλοφορούν το πέμπτο album τους και το πρώτο τους χωρίς τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος Bernie Leadon , με τον Joe Walsh στη θέση του με τίτλο  "Hotel California"
Είναι επίσης το τελευταίο album για τον μπασίστα και τραγουδιστή Randy Meisner

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το album εδώ


08/12/1980


O John Lennon δολοφονείται σε ηλικία 40ετών,  με  5 πυροβολισμούς στην πλάτη, τις 10:50 μ.μ.,  απο τον 25χρονο Mark Chapman, έξω απο το Dakota building της Νέας Υόρκης οπου και διέμενε o Lennon με την Ono. O Chapman καταδίωκε τον Lennon για ημέρες και στις 08/12/1980 του ζήτησε αυτόγραφο, ενώ περπατούσαν στον κήπο του Dakota building. Καθώς ο Lennon  υπέγραφε σε ένα κομμάτι χαρτιού ο Chapman τον πυροβόλησε.
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Roosevelt , αλλά εξέπνευσε στις 11:30 μμ απο ακατάσχετη αιμοραγία

Ο Lennon  μαζί με τον Paul McCartney μετέπειτα Sir Paul McCartney, υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Βρετανικού συγκροτήματος "The Quarrymen" που αργότερα μετονομάστηκαν σε "The Beatles".
Τα υπόλοιπα μέλη των Beatles ήταν οι George Harrison (κιθαρίστας) και ο Ringo Starr, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Richard Starkey (drummer)

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε 12 albums ενώ έκανε έντονη την παρουσία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.


Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το Σεπτέμβριο του 1969, ακολούθησε σόλο καριέρα έχοντας μαζί την σύντροφό του Yoko Ono - με την ονομασία "John Lennon/Plastic Ono Band".

Το 1991 κέρδισε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική.

Το όνομα του γράφτηκε  το 1987 στο Songwriters Hall of Fame και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. 

Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.


08/12/2004



Ο  Dimebag Darrell  (Darrell Lance Abbott), κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Pantera και των Damageplan,  δολοφονείται επάνω στην σκηνή κατα την διάρκεια συναυλίας με τους Damageplan  στο Alrosa Villa στο Columbus του Οχάιο.


Ο οπλοφόρος Nathan Gale, πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι τον Abbott,  με ένα περίστροφο 9 χιλιοστών (Beretta 92FS), ο τρίτος πυροβολισμός τον σκότωσε ακαριαία.
Ο Gale συνέχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας άλλους επτά επιπλέον.

Συγκεκριμένα ο Jeff "Mayhem" Thompson, επικεφαλής ασφαλείας του συγκροτήματος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να αφοπλίσει τον Gal, το ίδιο και ο υπάλληλος του Alrosa Villa, Erin Halk.
Ο τρίτος νεκρός ήταν ο οπαδός  Nathan Bray, ο οποίος πυροβολήθηκε κατα την προσπάθειά του να προσφέρει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στους Abbott και Thompson.

 Ο Abbott βρίσκεται στο Νο1 του αγγλικού Metal Hammer με τους καλύτερους Κιθαρίστες, ενώ στο περιοδικό Rolling Stone  βρίσκεται στο Νο92 με τους  100 Greatest Guitarists

Ο Abbott  ίδρυσε τους Pantera το 1981 με τον αδελφό του  Vinnie Paul (drums), ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Rex Brown (bass guitar, backing vocals) και Phil Anselmo (lead vocals)

Οι Pantera  έπαιξαν μαζί με συγκροτήματα όπως Slayer, Megadeth, Venom, Metallica,  Black Sabbath, Iron Maiden, Motörhead, , Judas Priest κ.α.

Τα στούντιο album του συγκροτήματος είναι τα ακόλουθα
  • Metal Magic (1983)
  • Projects in the Jungle (1984)
  • I Am the Night (1985)
  • Power Metal (1988)
  • Cowboys from Hell (1990)
  • Vulgar Display of Power (1992)
  • Far Beyond Driven (1994)
  • The Great Southern Trendkill (1996)
  • Reinventing the Steel (2000)

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: