About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



21/12/1940

Γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ (Maryland) ο  τραγουδισής συνθέτης, κιθαρίστας, παραγωγός και σκηνοθέτης και γνωστός για την προκλητική πολιτική σάτιρά του Frank Zappa (Frank Vincent Zappa).

Δέχθηκε επιρροές τόσο από πρωτοπόρους (αβαν-γκαρντ) συνθέτες όπως ο Edgar Varese και ο Igor Stravinsky, όσο και από τα τοπικά συγκροτήματα rhythm and blues, R&B και doo-wop.

Την προσοχή του στον Edgar Varese  τράβηξε το έργο Ionisation , το οποίο είχε γραφεί μόνο για κρουστά. Ο Zappa είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ, που σε ηλικία 15 ετών ήθελε να μιλήσει στο συνθέτη από το τηλέφωνο.

Τα επόμενα μουσικά του βήματα, στα γυμνασιακά του χρόνια, τα έκανε με τον Don Van Vliet, γνωστό αργότερα και ως Captain Beefheart με τον οποίο αλληλοεπηρεάστηκαν εκείνη την περίοδο.

Μετά από μια σύντομη σταδιοδρομία ως επαγγελματίας συνθέτης τραγουδιών (το ελεγειακό του Memories of El Monte ηχογραφήθηκε από τους The Penguins),  o Zappa έγινε κιθαρίστας ενός τοπικού συγκροτήματος R&B που λίγο αργότερα μετονόμασε το συγκρότημα σε "The Mothers" . Στη συνέχεια, το όνομα άλλαξε ξανά και έγινε "Frank Zappa and the Mothers of Invention", λόγω επιμονής της δισκογραφικής εταιρίας, για να αποφευχθεί πιθανή συνωνυμία.

Το 1971 ο Ζάπα γύρισε την ταινία "200 Motels".
 Η ταινία γυρίστηκε σε βίντεο σε μόλις 7 ημέρες με μικρό προϋπολογισμό (679.000 δολάρια) και θεωρείται σημαντικό "πολυμεσικό" έργο, αφού αποτέλεσε πρότυπο του είδους και καθιέρωσε την μορφή των περισσότερων βιντεοκλίπ για ροκ μουσική. Περιγράφει τη ζωή ενός συγκροτήματος ροκ σε τουρνέ. Ο τίτλος αναφέρεται στον αριθμό των μοτέλ που διανυκτέρευσε το συγκρότημα.

Συνολικά ο Zappa κυκλοφόρησε 60 album στην τριαντάχρονη καριέρα του έγραψε rock, jazz, ηλεκτρονική και ορχηστική μουσική.

Το 1995 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ενώ το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement"  και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Alice Cooper, Paul McCartney, Steve Vai, System of a Down κ.α


21/12/1991



Οι Queen βρίσκονται στο Νο1 του UK single chart με το single "Bohemian Rhapsody / These Are The Days Of Our Lives"
Το single είχε αρικά κυκλοφορήσει το 1975, αλλά επανακυκλοφόρησε το 1991 μετά τον θάνατο του Freddie Mercury. Θα παραμείνει στην κορυφή για πέντε εβδομαδες



21/12/1992



Ο θρύλος της blues μουσικής, τραγουδιστής και κιραρίστας Albert King (Albert Nelson) αμεβίωσε σε ηλικία 69 ετών απο ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στο Μέμφις του Τενεσί.

Είναι γνωστός και ως "The Velvet Bulldozer" λόγω της σωματικής του διάπλασης με ύψος 1,92 και 118 κιλά

Θεωρείται ένας από τους "Τέσσερις Βασιλιάδες της blues κιθάρας"  μαζί με τους B. B. KingEarl King και Freddie King.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1925, σε μια φυτεία βαμβακιού στην Indianola, του Mississippi και μαζί με τα άλλα 12 αδέλφια του μεγάλωσε μαζεύοντας βαμβάκι σε φυτείες του Arkansas, όπου μετακόμισαν όταν ήταν οκτώ ετών.

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία περίπου 25 ετών, από ένα τοπικό συγκρότημα, τους In The Groove Boys. Στη συνέχεια μετακόμισε στο St. Louis του Missouri και έπαιξε για ένα διάστημα ντραμς στην μπάντα του Jimmy Reed οπου έκανε και κάποιες ηχογραφήσεις.

Εκείνη την περίοδο πήρε και το ψευδώνυμο του, "The Velvet Bulldozer" επειδή οδηγούσε όντως μία μπουλντόζα, δουλεύοντας και ως μηχανικός παράλληλα για να ζήσει

Στις αρχές του ’50, βρέθηκε στην Indiana και μετά στο Chicago, όπου έβγαλε το πρώτο του single, σημειώνοντας μικρή, τοπική επιτυχία. Το 1956, επέστρεψε στο St. Louis και σχημάτισε νέα μπάντα και τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις ηχογραφήσεις, πετυχαίνοντας την πρώτη του μικρή επιτυχία, το "I’m lonely man".

Η φήμη του αυξήθηκε σημαντικά το 1961, με το "Don't Throw Your Love on Me So Strong", όπου έφτασε στην 14η θέση του Billboard R&B chart. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο "The big blues"  που κυκλοφόρησε το 1962.

Το 1967 κυκλοφόρησε το άλμουμ "Born Under a Bad Sign" με το ομώνυμο κομμάτι να γίνεται η πιο γνωστή επιτυχία της καριέρας του, που διασκευάστηκε αργότερα από πλήθος καλλιτεχνών.

Το 1970 εμφανίστηκε στην σκηνή μαζί με τους The Doors και την ίδια χρονιά προσέθεσε funk στοιχεία στον ήχο του.

 Μεγάλοι κιθαρίστες όπως οι Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan κ.α.  πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής τους μελετώντας το μοναδικό στυλ παιξίματος του

Μάλιστα ο Clapton είχε δηλώσει πως το τραγούδι-επιτυχία των Cream, "Strange Brew" (1967) καθώς και το άλμπουμ "Disraeli Gears" είναι επηρεασμένα από τον Albert King.

Συνολικά στα 30 χρόνια καριέρας του, ο Albert King κυκλοφόρησε 16 άλμπουμ.




Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: