About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ROCK AROUND: Η αυτο-εκπληρωμένη προφητεία των OMEN

Στα μέσα του μήνα μία από τις πιο αγαπημένες μπάντες του ελληνικού metal κοινού θα περιοδεύσει στην Ελλάδα στα πλαίσια της Alive Tour. To Rock Around θα σταθεί για λίγο στο συγκρότημα και θα ξετυλίξει την περίεργη ιστορία των OMEN.
ROCK AROUND: Η αυτο-εκπληρωμένη προφητεία των OMEN


ROCK AROUND

Η ΑΥΤΌ-ΕΚΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΕΝ!



από το Νίκο Καστανά


Στα μέσα του μήνα μία από τις πιο αγαπημένες μπάντες του ελληνικού metal κοινού θα περιοδεύσει στην Ελλάδα στα πλαίσια της Alive Tour. To Rock Around θα σταθεί  για λίγο στο συγκρότημα και θα ξετυλίξει την περίεργη ιστορία των OMEN.

Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινάει το 1983, όταν ο Kenny Powel αποχώρησε από τους Savage Grace -ένα ελπιδοφόρο σχήμα από το Λος Άντζελες- και έστησε τους OMEN. Αφορμή για την αποχώρησή του στάθηκε το γεγονός ότι οι Savage Grace αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν υλικό από τις συνθέσεις του για το πρώτο τους άλμπουμ. Η πραγματική αιτία ωστόσο ήταν ότι ο χαρισματικός κιθαρίστας ήθελε να στήσει τη δική του μπάντα.

Την αρχική σύνθεση των OMEN πλαισίωναν δύο παλιοί γνώριμοι του Powel, o Judy Henry στο μπάσο και ο Steve Wittig στα τύμπανα, ενώ η θέση του τραγουδιστή ανατέθηκε στον John David Kimball. Η γνωριμία ωστόσο του Powel με τον Brian Slagel (από την εποχή που ο πρώτος ήταν μέλος των Savage Grace) έπαιξε σημαντικό ρόλο και ώθησε τους OMEN να υπογράψουν το 1984 συμβόλαιο με την Metal Blade.  Το δισκογραφικό ντεμπούτο των OMEN κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1984 με τίτλο “Battle Cry” .

Omen - "Battle Cry"

To “Battle Cry” είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο άλμπουμ. Δεν είναι το άλμπουμ που άλλαξε το heavy metal, αλλά είναι το άλμπουμ που χαίρεσαι να ακούς heavy metal.  Είναι ένα true metal άλμπουμ, που πολλά από τα μεγάλα συγκροτήματα της δεκαετίας του ‘80, θα ζήλευαν. Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα “Death Rider” και “The Axeman”, το ομώνυμο “Battle Cry” , και το αγαπημένο “Bring Out The Beast”. Όσοι δεν το έχετε ακούσει το πρώτο άλμπουμ των   OMEN  καλό είναι να το ψάξετε...

Φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για καμιά εμπορική επιτυχία, ούτε οι OMEN  ήταν τότε η μπάντα που έπαιρνε τους δρόμους και τις περιοδείες. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το συγκρότημα να επιστρέψει στο στούντιο και να ηχογραφήσει το δεύτερο άλμπουμ του.

Omen - "Warning Of Danger"

To Φθινόπωρο του 1985 η Metal Blade κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των OMEN  με τον τίτλο “Warning Of Danger”.  To άλμπουμ αποτελεί την ιδανική συνέχεια του Battle Cry, και τραγούδια όπως το “Warning Of Danger” που ανοίγει το δίσκο, τα “Ruby  Eyes” και “Hell’s Gates”, αποκαλύπτουν αυτό που οι OMEN  ξέρουν καλά να κάνουν: Heavy Metal! Ανοίξτε μερικές μπύρες και ακούστε το.

Η συνέχεια, έχει για τους OMEN ένα ακόμα καλό άλμπουμ, το “The Curse”. Κυκλοφόρησε και αυτό από τη Metal Blade (και καλύτερη εταιρεία διανομής) τον Οκτώβριο του 1986 σε παραγωγή του Bill Metoyer. Έχει και αυτό τις καλές του στιγμές, όπως τα “Teeth Of  The Hydra”, “Kill On Sight” και “Holy Martyr”. Ένα χρόνο αργότερα, η Metal Blade κυκλοφόρησε ένα EP με τον τίτλο “Nightmares”, όπου έμελλε να είναι η τελευταία κυκλοφορία, με τη γνωστή ως τότε, σύνθεση του γκρουπ. Δυστυχώς η μη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος σε μια εποχή όπου το heavy metal ήταν η κύρια έκφανση της ροκ, οδήγησε τους OMEN  σε παράξενα μονοπάτια.


To 1987 o J. D Kimball θα αποχωρήσει από τους OMEN  και τη θέση του  στο μικρόφωνο θα πάρει ο Coburn Pharr (αργότερα θα προσχωρήσει στους Annihilator). To συγκρότημα θα συνεργαστεί με τον σπουδαίο παραγωγό Paul O’ Neil και δουλεύοντας με τελείως διαφορετικό τρόπο, θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 1988 το “Escape To Nowhere”. To άλμπουμ έτυχε καλής μεταχείρισης από την Metal Blade και την Roadrunner, και σημείωσε σχετική εμπορική επιτυχία.


 Ακόμα το θυμάμαι να φιγουράρει στις προσθήκες του Rock City στη Σωκράτους. (σ.σ όταν μετά από πολλά χρόνια έλεγα αυτά στον K. Powel μου απαντούσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διανομή του άλμπουμ στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία).

Το Escape To Nowhere όμως δίχασε τους οπαδούς του γκρουπ και μάλλον κούρασε και το ίδιο το γκρουπ. Μετά από μία hard rock στροφή οι OMEN φάνηκε να “μένουν” από καύσιμα και ο Kenny Powel έβαλε την μπάντα για ύπνο. Μετά από ένα βαθύ ύπνο, ο Powel άρχισε να ξανασκέφτεται την επιστροφή των OMEN, πράγμα που συνέβη το 1997 με το περίεργο “Reopening The Gates”.

Λίγο αργότερα οι OMEN  θα ανακαλύψουν το χαμένο τους κοινό και θα αρχίσουν τα πέρα-δώθε στην Ευρώπη. Προσωπικά είχα τη τύχη να γνωρίσω από πολύ κοντά τον Kenny Powel, και το υπόλοιπο line up εκείνης της εποχής, όταν τον Μάρτιο του 2001 είχα προσφέρει υπηρεσίες στην παραγωγή των συναυλιών τους στην Αθήνα από τη Metal Zone του Κώστα Κυριακάκη.

Οι  OMEN  είχαν επιστρέψει, και το 2003 (τη χρονιά που ο J. D. Kimball θα έχανε τη μάχη με τον καρκίνο) κυκλοφόρησαν το “Eternal Black Dawn”. Έκτοτε ο Kenny Powel, με διαφορετικές συνθέσεις και σε πείσμα των απαιτήσεων, προσπαθεί να κάνει αυτό που του αρέσει περισσότερο.


'Νίκος Καστανάς' for bbr

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: