About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Οι Spinball στο bbr

H Spinball είναι μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Τον Ιούνιο του 2007, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο “Spinball”, περιέχοντας πέντε κομμάτια.
Οι Spinball στο bbr

H Spinball είναι μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Τον Ιούνιο του 2007, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο “Spinball”, περιέχοντας πέντε κομμάτια.

 Η μπάντα άρχισε να ηχογραφεί το πρώτο στούντιο άλμπουμ τον Ιούλιο του 2010, έχοντας ως παραγωγό τον Δημήτρη Δημόπουλο (Groove Productions). Το άλμπουμ με όνομα “Roger’ s Fable” κυκλοφόρησε σε CD τον Μάιο του 2011 από την Orkestral Promenade Productions. Η κυκλοφορία του δεύτερου στούντιο άλμπουμ με όνομα “Shadows” ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2015 από την B-Otherside Records και περιέχει οκτώ κομμάτια. Από τον Φεβρουάριο του 2016, το “Shadows” είναι επίσης διαθέσιμο σε βινύλιο.

Tα μέλη της μπάντας είναι ο Νίκος Καρατζίδης (φωνή), ο Παναγιώτης Τσεβρένης (κιθάρα), ο Παντελής Χανδρής (τύμπανα) και ο Μπάμπης Αλεξίου (μπάσο). Στη αρχική σύνθεση των Spinball, στο μπάσο βρισκόταν ο Γιάννης Βρεττάκος μέχρι τον Μάιο του 2012, ενώ αποτελεί ακόμα τον βασικό στιχουργό για την μπάντα.

Επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος, τον Παναγιώτη, για να μιλήσουμε τόσο για τους Spinball, όσο και για τα εγχώρια θέματα γενικότερα της Rock σκηνής.


Ποιος είναι ο ιδρυτής του συγκροτήματος και πότε δημιουργήθηκε;
Δεν μπορούμε να πούμε πως υπήρξε κάποιος ιδρυτής του συγκροτήματος, καθώς τα περισσότερα μέλη παίζουμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Δηλαδή κάπως προϋπήρχε ο βασικός κορμός του συγκροτήματος. Με τον ερχομό όμως του Νίκου στα φωνητικά το 2006, δίνουμε στο συγκρότημα το όνομα spinball και αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με το νέο μας υλικό αποκλειστικά. Τότε λοιπόν θεωρούμε πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα.

Ποιος σκέφτηκε το όνομα του group και τι σημαίνει, υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα;
Υπήρχε μία περίοδος που ο Γιάννης (αρχικός μπασίστας της μπάντας) ξημερό-βραδιαζόταν στα φλιπεράκια. Τότε λοιπόν βλέπουμε για πρώτη φορά το Tommy, την μία εκ των δύο ταινιών  των The Who και «τρώμε ένα πρώτο σκάλωμα». Παίρνω λοιπόν τηλέφωνο τον Γιάννη ένα μεσημέρι και του λέω πως ήθελα να βγάλουμε το συγκρότημα «pinball», από το τραγούδι «Pinball Wizard» . Μάλιστα στην ταινία το τραγούδι το ερμηνεύει ο Elton John. Ο Γιάννης αμέσως απαντά σαν να είχε έτοιμη την απάντηση: “ γιατί δεν λεγόμαστε Spinball?”. Ενθουσιάστηκα φυσικά, όπως και οι υπόλοιποι. Έτσι το κρατήσαμε.

Πάντως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είναι απλά μια σύντηξη της λέξης pinball και του spin, που στην φυσική είναι ιδιοστροφορμή των σωματιδίων.

Λίγα λόγια για το "Shadows";
To Shadows είναι album του 2015. Βασικά μουσικά υπάρχει στην μορφή αυτή σαν project σχεδόν ολοκληρωμένο από το 2012. Ακόμα και η σειρά των κομματιών, καθώς θέλαμε να είναι περισσότερο ένα concept. Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά νομίζω πως μπορεί να γίνει αυτό αντιληπτό στον ακροατή. Περιέχει 8 κομμάτια, το έβδομο εκ των οποίων είναι instrumental. 

Spinball - "Shadows"

Γιατί κόψατε μόνο βινύλιο;
Εκτός από το βινύλιο, κυκλοφορεί και σε ψηφιακή μορφή για downloading. Όμως η βασική κυκλοφορία έγινε σε βινύλιο. Αυτό γιατί οι περισσότεροι στο συγκρότημα είμαστε λάτρεις του βινυλίου. Επίσης,  δεν θεωρούσαμε σωστό να γίνει μόνο ψηφιακή κυκλοφορία, καθώς θέλαμε να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Μας αρέσει επιπλέον ο άλλος να ασχοληθεί λίγο για να το ακούσει και όχι απλά να το κατεβάσει σε έναν υπολογιστή, να το ακούσει και απλά να το αποθηκεύσει μαζί με χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια mega bytes μουσικής. Τέλος, δεν θέλαμε καθόλου να γίνει η κυκλοφορία σε CD.  

Δεν μπορώ να μην σταθώ στο γεγονός πως έχει γίνει πολύ ποιοτική δουλειά. Τα τραγούδια είναι προϊόν τζαμαρίσματος ή ενώνετε τις ιδέες σας;
Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για τα καλά σου λόγια. Για την δημιουργία των κομματιών του συγκεκριμένου άλμπουμ υπήρχε μια αρχική ιδέα για όλα τα κομμάτια. Φυσικά κατά το προβάρισμα στο στούντιο μπαίνουν και άλλες ιδέες που κάνουν το αποτέλεσμα αρκετά ομαδικό. Επίσης, κάποια σημεία αλλάζουν κατά την εγγραφή/μίξη, πάντα σε σχέση με το που θες να πας το project από θέμα αισθητικής. Φυσικά ένας φραγμός είναι πάντα το budget που μας περιορίζει αρκετά.

Η παραγωγή του δίσκου είναι εξίσου εντυπωσιακή. Μιλήστε μου για το πως φτάσατε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Θα σε ευχαριστήσουμε πάλι για τα πολύ καλά σου λόγια για τον δίσκο. Όπως σας είπα και πριν, το project υπήρχε σχεδόν έτοιμο από το 2012. Θα μπορούσαμε πολύ απλά να μπούμε σε ένα στούντιο και να το γράψουμε σε κάποιες μέρες. Όχι φυσικά πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητα κακό, καθώς το ακολουθούν πολλοί «μεγάλοι», όπως ο John Frusciante. Απλά νομίζω πως κάτι τέτοιο θέλει μεγάλο budget για να βγει το αποτέλεσμα που ζητάς, καθώς επίσης και χρειάζεται τα μέλη να κάνουν για μία εβδομάδα μόνο αυτό. Όμως  έχουμε ο καθένας μας την καθημερινή δουλειά του και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Αποφασίσαμε να πάμε λοιπόν σε μια κλασική πολυκάναλη εγγραφή όπου θα γράφουμε μεμονωμένα takes για το κάθε όργανο.

Σχεδιάζοντας λοιπόν τον τρόπο που θα γράφαμε με τον Δημήτρη Δημόπουλο, που έκανε τις ηχογραφήσεις, χρειαστήκαμε αρκετό ψάξιμο και αρκετές δοκιμές. Ψάξαμε αρκετούς χώρους και δοκιμάσαμε μικρόφωνα, ενισχυτές, όργανα κτλ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα του πως γράφαμε, για να πάρετε βασικά ιδέα, αλλά και να γελάσετε λίγο, καθώς ο Δημήτρης προτιμούσε για τις ηχογραφήσεις στα tracks της κιθάρας το σαλόνι του σπιτιού μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο, αλλά οι γείτονες άρχισαν να μου κάνουν παράπονα. Τον έπεισα να πάμε σε στούντιο για να μην ενοχλούμε άλλο τους γείτονες. Όμως μία που πήγαμε και ξεκινήσαμε να γράφουμε και μία που φύγαμε και ξαναγυρίσαμε στο σαλόνι του σπιτιού μου για να πάρουμε τον «χώρο» που μας έλλειπε. Βέβαια όλο αυτό μας πήρε αρκετό χρόνο. Ίσως όμως να μας βοήθησε ώστε να μην βγει κάτι πρόχειρο, αλλά κάτι αρκετά φιλτραρισμένο.

Αλήθεια, τι ακούγατε την περίοδο που γράφατε τα νέα κομμάτια;
Δεν γνωρίζω για τους άλλους, αλλά νομίζω πως όλοι μας ακούγαμε συνεχώς τα κομμάτια. Θυμάμαι σχεδόν καθημερινά να στέλνω με we transfer το ξημέρωμα κάποιο effect ή μία πρόχειρη μίξη κάποιου κομματιού στα παιδιά. Επίσης, προσωπικά δεν ήθελα να επηρεαστώ σε τίποτα από κάτι άλλο. Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία και η συγκέντρωση σε αυτό που κάναμε, που πραγματικά ακούσαμε χιλιάδες φορές τα κομμάτια, χωρίς να υπάρχει κούραση ποτέ στο υλικό. Φυσικά, όταν δεν είσαι στούντιο ή στον υπολογιστή να μιξάρεις επί ώρες, υπάρχουν στιγμές που προτιμάς να μην ακούς τίποτα σε μορφή μουσικής για κάποιες ώρες. Χρειάζεται να καθαρίζει το αφτί κάπου-κάπου. 

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα. Καλοτάξιδο το album σας. Δικός σας ο επίλογος.
Εμείς ευχαριστούμε. Θα χαρούμε πολύ να τα ξαναπούμε σύντομα.....έχοντας και το νέο μας υλικό που είναι στα σκαριά.



OFFICIAL LINKS
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: