About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Η διαχρονική σημασία και προσφορά της rock μουσικής

Η ροκ μουσική έχει ιδιαίτερα αρκετό κοινό στην Ελλάδα, όσο και αν δεν είναι εύκολα αντιληπτό. Οι συναυλίες των ροκ αστέρων γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο, περιοδικά και δίσκοι που αφορούν τη ροκ και metal μουσική έχουν πάντοτε πολλούς αγοραστές στα Ελληνικά δισκοπωλεία.
Η διαχρονική σημασία και προσφορά της rock μουσικής

Ζώντας σε μία χώρα της οποίας η κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μπουζούκια και τη διασκέδαση σε κέντρα, οι άνθρωποι που επιθυμούν να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες, ψάχνονται ιδιαίτερα πολύ. Στην εποχή βεβαίως του διαδικτύου, η αναζήτηση γίνεται πιο εύκολη αν αναλογιστούμε τις εποχές όπου υπήρχαν μουσικόφιλοι που έψαχναν βινύλια διακαώς.

Η ροκ μουσική έχει ιδιαίτερα αρκετό κοινό στην Ελλάδα, όσο και αν δεν είναι εύκολα αντιληπτό. Οι συναυλίες των ροκ αστέρων γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο, περιοδικά και δίσκοι που αφορούν τη ροκ και metal μουσική έχουν πάντοτε πολλούς αγοραστές στα Ελληνικά δισκοπωλεία.

Γιατί όμως η ροκ μουσική παραμένει διαχρονική και πάντοτε καταφέρνει να είναι διαχρονική;

Διότι δε φυλακίζεται σε οικονομικά συμφέροντα, ούτε αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος: Οι ροκ δημιουργοί δεν ενδιαφέρονται να γεμίζουν απλώς τις ώρες των ραδιοφώνων με ανούσια στιχάκια και σουξεδάκια τα οποία ξεχνιούνται σε λίγες εβδομάδες, αλλά θέλουν να δημιουργούν μουσικά κομμάτια με νόημα και περιεχόμενο. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο κομμάτι της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, που αποσκοπούν στην ευρεία αποδοχή και αποτελούνται από εύπεπτους και στο μεγαλύτερο βαθμό τους εντελώς απλοϊκούς στίχους.

Διότι εκφράζει όλων των ειδών τα συναισθήματα: Είναι γνωστό πως ο έρωτας, κοινώς η καψούρα, είναι το κύριο νόημα των περισσότερων τραγουδιών του σήμερα. Με αποτέλεσμα, να επαναλαμβάνονται διαρκώς, να αναμασούν ακριβώς τα ίδια λόγια και να παραγκωνίζουν και άλλα ισάξια και σπουδαία συναισθήματα και βιώματα του ανθρώπου.

Η ροκ μουσική όμως, δεν κλείνεται μέσα σε καλούπια. Δε διστάζει να εκφράσει πολιτικές ανησυχίες, να κατακρίνει θρησκευτικές προκαταλήψεις, να εκφράσει την αγάπη, τη φιλία, το μίσος, τον έρωτα και κάθε άλλο ανθρώπινο συναίσθημα. Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από κοινωνική ταραχή, άγχος και αγωνία, δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για έναν χωρισμό. Έχουμε ανάγκη από μουσικούς και από δημιουργούς που θα εμφυσήσουν μέσα μας την επιθυμία για αλλαγή, τη διάθεση για πρόοδο και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Η rock μουσική ούτε εξιδανικεύει αλλά ούτε και απορρίπτει κανένα ανθρώπινο συναίσθημα.

Η rock μουσική ενσωματώνει μέσα της στοιχεία από όλα τα είδη μουσικής. Κανένα άλλο είδος δεν έχει εξυμνήσει, θαυμάσει και εμπνευστεί από διαφορετικά είδη μουσικής, όπως η rock. Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα εντρυφήσει στις ηγετικές μορφές του συγκεκριμένου είδους μουσικής, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το δικό μας μπουζούκι. Δεν είναι λίγοι όμως και οι δημιουργοί οι οποίοι ανέφεραν ως πηγή έμπνευσης την όπερα και την κλασική μουσική, το ρεμπέτικο και τη τζαζ. Κάτι που μας δείχνει το προφανές: πως η καλή μουσική δεν έχει είδος και δε διστάζει να δεχτεί επιρροές και από άλλα είδη εξίσου ποιοτικά και αξιοσέβαστα.

Για αυτό λοιπόν, ας συνεχίζουμε να ερευνούμε και να ψάχνουμε. Μπορεί ο αληθινός θησαυρός να μη βρίσκεται εύκολα, αλλά αξίζει σίγουρα την αναζήτηση και το ψάξιμο!



'Μαρία Σκαμπαρδώνη'  for bbr

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: