About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Οι Hoi-Poi Farplane Wind στο bbr InQuiry

Οι Hoi-Poi Farplane Wind στο bbr InQuiry: "Για τα τραγούδια μας μέχρι τώρα έχει επιλεγεί μια ειλικρινής και συναισθηματικότατη προσέγγιση"
Οι Hoi-Poi Farplane Wind στο bbr InQuiry
"Για τα τραγούδια μας μέχρι τώρα έχει επιλεγεί μια ειλικρινής και συναισθηματικότατη προσέγγιση"

Οι Θεσσαλονικείς Hoi-Poi Farplane Wind με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους full-length album με τίτλο «Forever Knows Best» απαντούν στο bbr InQuiry. Διαβάστε όλα όσα μας ανέφερε το Post-punk / grunge / alternative σχήμα, στην καθιερωμένη μας ανάκριση!





Hoi-Poi Farplane Wind
Πως δημιουργήθηκαν οι Hoi-Poi Farplane Wind;
Ο Κώστας, ο Τέο και ο Άλεξ είχαμε δει (και διαβάσει) το Scott Pilgrim 492 φορές στην πρώτη λυκείου. Με την πρώτη ευκαιρία που μας παρουσίασε η μοίρα θελήσαμε να κάνουμε κι εμείς μια μπάντα σαν τους Sex Bob-Omb. Έτσι και έγινε, όπως μπορείτε να δείτε στο πιο αρχαίο μας βίντεο από μια συναυλία στο σχολείο.

Πώς προέκυψε το όνομα;
Όταν είσαι λίγο πιο προδιατεθειμένος να παίζεις Super Sonic Blast Man τα απογεύματα με τους φίλους σου, λίγο πιο πρόθυμος να τους ανταγωνίζεσαι σε μικροτουρνουά με τάπες (="tazos") και όλα αυτά ενώ είσαι γύρω στα 16, είναι εξίσου πιθανό να καταλήξεις να ονομάζεις τη μπάντα σου από Dragon Ball και Final Fantasy. Για να δω τι άλλο nostalgic reference μπορώ να πετάξω σε αυτή τη συνέντευξη... Jak X.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Ακούμε όλοι μπόλικη μουσική και αν δείτε πόσα CD έχει ο Τέο σπίτι του, θα καταλάβετε ότι είναι κομματάκι δύσκολο να ανιχνεύσουμε ακριβώς τι από όλα αυτά που ακούμε καταλήγει στη μουσική μας. Πάω στοίχημα όμως ότι η μπάντα που έχει οδηγήσει κατά κύριο λόγο τον ήχο που έχουμε τώρα είναι οι: Dinosaur JrΑ και κάποιοι άλλοι όπως 銀杏BOYZ, And Protector, Misfits και Sunny Day Real Estate.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας, σε τι αναφέρονται οι στίχοι σας και απο τι εμπνέεστε;
Κάποτε είχαμε όνομα γι'αυτό που παίζουμε και το λέγαμε Power Shonen, αλλά όλοι μας κορόιδευαν και μας έλεγαν νέρντζ, οπότε πλέον θα το περιγράφαμε ως μια (κατά τη γνώμη μας) ενδιαφέρουσα μίξη ανάμεσα σε grunge, (post-)punk, alternative rock, και ό,τι μαγικό βγάλει το Nord Electro 4 του Αντρέα. 

Για τα τραγούδια μας μέχρι τώρα έχει επιλεγεί μια ειλικρινής και συναισθηματικότατη προσέγγιση: έχουμε γράψει 12 και βάλε τραγούδια ΌΛΑ για κοπέλες, ερωτική σύγχυση και ψευδοκατάθλιψη.   Έχουμε δεσμευτεί πρόσφατα όμως ότι τα κόλπα αυτά τελειώσανε, κι έτσι 2-3 καινούργια μας τραγούδια που έχουν ήδη στίχους μιλάνε μόνο για ερωτική σύγχυση και ψευδοκατάθλιψη.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι ή κάποιο album που θα θέλατε να είχατε γράψει;
Οι περισσότεροι στην μπάντα συμφωνούν ότι θα ήθελαν να είχαν γράψει το ITAOTS των Neutral Milk Hotel. Παρ'όλα αυτά, με την εμπειρία του full-length μας πρόσφατα, θα σήμαινε άραγε για μας αυτό το album όσα σημαίνει τώρα που το εκτιμούμε ως ακροατές αν ήταν το κοπιαστικό έργο χρόνων και είχαμε παίξει τα τραγούδια ένα εκατομμύριο φορές σε πρόβες, live και ηχογραφήσεις;  Ή καλύτερα, θα το λατρεύαμε με τον ίδιο τρόπο που μας χάρισε, ξεχωριστά, τόσες στιγμές στην πιο πολυτάραχη περίοδο της ζωής μας;

Αυτό τον καιρό τι ακούγεται απο τα ακουστικά σας; 
Ο Αντρέας ακούει τα album Attack on Memory, Here and Nowhere Else και Life Without Sound των Cloud Nothings και το Ιn Τhe Passing Light of Day των Pain of Salvation. Ο Θοδωρής ακούει εναλλάξ synthwave και το OST του FFXV. Όσο για τον Άλεξ, ακούει ασταμάτητα στο κεφάλι του το Shape of You του Ed Sheeran σε ό,τι ευφάνταστη version μπορεί να κατεβάσει και ο Κώστας ακούει αυτές τις version ζωντανά με όλο και λιγότερη υπομονή.

Hoi-Poi Farplane Wind
Ποιο αγαπημένο σας συγκρότημα σας έχει απογοητεύσει στην πορεία του χρόνου;
Τον Τέο τον έχουν απογοητεύσει οι The National, γιατί το τελευταίο τους album βγήκε το 2013 και δεν έρχονται στη χώρα μας ποτέ. Τον Κώστα  τον απογοήτευσαν οι Iceage όταν μετά το You're Nothing, ο Elias άρχισε να θέλει να γίνει ο Nick Cave, αλλά το χειρότερο πλήγμα θα είναι αν δεν κάνουν ευρωπαϊκό tour οι φρεσκοεπανενωμένοι Misfits. Τον Αντρέα ελπίζουμε να τον έχουν απογοητεύσει οι Dream Theater με το τελευταίο τους multimedia εγχείρημα (που συνοδεύει ένα κατά τα λεγόμενά του εξαίσιο album). Όσο για τον Άλεξ, έχει απογοητευτεί με τους Arcade Fire γιατί το γύρισαν πολύ στο show.

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Πάντα Dinosaur Jr. λέμε επειδή είναι το υπέρτατο, αλλά αν παίζαμε με τους Yuck ή τους gagagaSP δε θα μας καθόταν καθόλου άσχημα. 

Αν σας έλεγαν να κάνετε μια διασκευή σε κάποιο συγκρότημα που κινείται σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο απο το δικό σας και να το φέρετε στα μέτρα σας, ποιο τραγούδι θα επιλέγατε και γιατί;
Αναμφίβολα την ομώνυμη επιτυχία του αγαπημένου μας Scatman John, επειδή η ιστορία του είναι δυνατή έμπνευση για όλους στο να ξεπεράσουν εμπόδια που τους φαίνονται αξεπέραστα και να κάνουν αυτό που πραγματικά ονειρεύονται.

Πως βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική σκηνή;
Επειδή είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης συγκροτημάτων που είναι πρόθυμα να απογοητεύσουν λίγο τους φίλους τους παίζοντας shows μαζί μας σε πόλεις τις Ελλάδας που δε μας έχουν πάρει ακόμα πρέφα, έχουμε ανακαλύψει πολλές μπάντες που μας εξέπληξαν θετικά. Μερικές από αυτές είναι οι Matchin Punchies, οι ΩΧΤΟΜΗΔΕΝ και οι Low Treble, όλοι εκ των οποίων έχουν κάτι ιδιαίτερο στον ήχο τους, πράγμα που ευελπιστούμε να νομίζουν και οι άλλοι για μας. Άρα ίσως τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια.

Ποια είναι η γνώμη σας για το free downloading;  Βοηθάει ή όχι μια μπάντα;
Είναι κοινό practice σε μπάντες του δικού μας βεληνεκούς (στο περίφημο "underground") να διαθέτουν τη δουλειά τους ως "name your price" στο internet, δίνοντας δηλαδή τη δυνατότητα στον ακροατή να το κατεβάσει και δωρεάν αν θέλει. Συλλέγουμε CD και/ή δίσκους προσωπικά ο καθένας μας και πιστεύουμε ότι η φυσική μορφή ενός album είναι και η καλύτερη, και σίγουρα απευχόμαστε το να σταματήσουν να βγαίνουν σε φυσική μορφή οι δίσκοι εξ'αιτίας του internet. Δεν ξέρουμε αν βοηθάει το free downloading, ξέρουμε όμως ότι σίγουρα δεν βλάπτει μπάντες εκατομμυρίων, όπως είναι και πολλοί από τους πολέμιούς του. 

Hoi-Poi Farplane Wind - Forever Knows Best
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας  full-length album με τίτλο «Forever Knows Best». Μιλήστε μας λίγο για αυτό.
Ήταν εννιά μήνες που δε νομίζω να ξεχάσουμε σύντομα. Φούλ της πατέντας με Ρηγάδες, καθώς ό,τι ακούτε είναι προϊόν πλήρως ανεξάρτητης δουλειάς που κάναμε ολομόναχοι στο χώρο που νοικιάζουμε για πρόβες, engineered από όλους εκτός από τον Κώστα πίσω από κονσόλες και λάπτοπ και μιξαρισμένο από τον Θοδωρή που μόλις πριν κάνα μήνα έφτασε να αποπληρώσει τις ώρες ύπνου που χρωστούσε στον εαυτό του. 

Πόσο ικανοποιημένοι είστε απο το αποτέλεσμα και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;
Βγήκε όσο καλό θα μπορούσε να βγει, είμαστε πια σίγουροι γι'αυτό, και θέλουμε να το ακούσετε όλοι και να μας πείτε καλά λόγια αλλιώς θα στεναχωρεθούμε όλοι πάρα πολύ (έχουμε πολλά συναισθήματα). Αν το ακούσετε και από το CD, για το οποίο έκανε artwork ο Κώστας, θα μας αρέσει ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά την ανταπόκριση, μέχρι στιγμής είμαστε χαρούμενοι ακόμα. Τα release party που κάναμε στο χώρο μας το Δεκέμβριο αποκόμισαν θετικά σχόλια για το album. Τώρα που προσπαθούμε να παίξουμε και εκτός πόλης, ελπίζουμε και οι μουσικόφιλοι των άλλων πόλεων να συμφωνήσουν με όσους ήρθαν στα party μας!

Συμπεριλαμβάνονται ζωντανές εμφανίσεις στα άμεσα σχέδιά σας;
Το ταπεινό μας "tour" μέχρι στιγμής πάει ως εξής:
20/3 Θεσσαλονίκη στο Υπόγειο με τους Low Treble, 26/3 Γιάννενα στο Beatnik με τους ΩΧΤΟΜΗΔΕΝ και τα υπόλοιπα είναι ακόμα στα σκαριά... Κάτι ακούγεται για Αθήνα και Άρτα πάντως.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.  Ο επίλογος δικός σας.
Ευχαριστούμε ΕΜΕΙΣ πολύ για τη συνέντευξη, ανυπομονούμε να γνωρίσουμε κόσμο στο ""tour"" και να παίξουμε την υγεία μας κορώνα γράμματα με ηλιθίως δυνατά και κοπανιάρικα show.

Επίσης: ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ, ΚΟΤΕΣ ΛΥΡΑΤΕΣ. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣ.






Hoi-Poi Farplane Wind line-up:

Kostas Grammadas (Guitar / Vocals),
Theodore Dodoussis (Bass / Vocals),
Andrew Gabriel Ampatzidis (Guitar / Keyboard),
Alex Grekos (Percussions)


Official links:


Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: