About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Έφυγε απο τη ζωή ο Chuck Berry

Ένας απο τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους και πρωτοπόρος του rock 'n roll, ο Chuck Berry έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων χθες, Σάββατο 18 Μαρτίου.
Έφυγε απο τη ζωή ο Chuck Berry

Ένας απο τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους και πρωτοπόρος του rock 'n roll, ο Chuck Berry  έφυγε χθες απο τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων.

Το αστυνομικό τμήμα του St. Charles στο Μισούρι σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση (Σάββατο 18 Μαρτίου) στο facebook ανέφερε πως δέχτηκε κλήση απο το σπίτι του θρυλικού μουσικού για έκτακτη ιατρική βοήθεια αλλά όταν έφτασε εκεί, τον βρήκαν αναίσθητο και οι προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή απέτυχαν.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Το Αστυνομικό Τμήμα της Κομητείας του St. Charles, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Charles Edward Anderson Berry Sr, που είναι καλύτερα γνωστός ως ο θρυλικός μουσικός Chuck Berry"

Τον περασμένο Οκτώβριο, στα 90α του γενέθλια ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ ύστερα απο 38 χρόνια, εντός του 2017...


Ο Chuck Berry που συχνά τον αποκαλούσαν και "Πατέρας του rock 'n roll" ανέπτυξε και τελειοποίησε το rhythm & blues σε σπουδαία στοιχεία που συνέβαλαν στην δημιουργία του rock and roll. Η χρήση του κιθαριστικού σόλο και τα κιθαριστικά τεχνάσματα επι σκηνής, αποτέλεσαν σημαντική επιρροή για την μετέπειτα rock μουσική, αφού επηρέασε την πλειοψηφία των καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

Έγραψε τραγούδια τα οποία έμειναν στην ιστορία του ροκ όπως "Roll Over Beethoven" (1956), "Johnny B. Goode" (1958), "Rock and Roll Music" (1957), "Maybellene" (1955)   κ.α.


Ο Charles Edward Anderson Berry γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1929 στο St. Louis του Μιζούρι. Ήταν το τέταρτο παιδί απο τα συνολικά έξι της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας σε εκκλησία Βαπτιστών και η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου.

Chuck Berry
Η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1941 ενώ ήταν ακόμα μαθητής στο Θερινό Γυμνάσιο. Το 1944 συνελήφθη για ληστεία που διέπραξε σε τρία καταστήματα στο Κάνσας Σίτι. Αποφυλακίστηκε το 1947 και στα 21α του γενέθλια (28 Οκτωβρίου 1948) παντρεύτηκε  την Themetta "Toddy" Suggs.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε παίζοντας blues σε τοπικά κλαμπάκια της πόλης. Το 1955, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Chicago, ηχογράφησε τη δική του εκδοχή στο hillbilly κομμάτι "Ida Red" για τη δισκογραφική Chess Records, με τον τίτλο "Maybellene" και τον Ιούνιο του 1956, κυκλοφόρησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το  "Roll Over Beethoven".   Ακολούθησαν δεκάδες επιτυχίες όπως τα "School Days", "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen" "Johnny B. Goode." κ.α.

Το 1958 άνοιξε το δικό του κλαμπ στο St. Louis, το Club Bandstand και τρία χρόνια αργότερα, το 1961, άνοιξε το δικό του πάρκο αναψυχής, το Berryland.

Έμεινε ενεργός μουσικά μέχρι και το τέλος της ζωής του οπου συνέχιζε να κάνει περιοδείες, ενώ το 2011 κατέρρευσε κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Chicago Congress Theater, γεγονός που αποδόθηκε σε εξάντληση.

Πρόσφατα, στις 28 Οκτωβρίου 2016, στα 90α του γενέθλια, ανακοίνωσε πως εντός του 2017 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ ύστερα απο 38 χρόνια που θα διαδεχθεί το "Rock It" του 1979 και θα φέρει τον τίτλο "Chuck".

Το "Chuck", που δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την κυκλοφορία του,  περιλαμβάνει επίσης τα παιδιά του Charles Berry Jr. και Ingrid, (The Blueberry Band), στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, ενώ τα τραγούδια "θα καλύπτουν το φάσμα από σκληρό rock μέχρι πιο soul χρονοκάψουλες του έργου του" και θα είναι αφιερωμένο στην επί 68 χρόνια σύζυγο του, Themetta Berry.


Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την προσφορά του στη μουσική, ενώ το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986.


Καλό ταξίδι Chuck!  Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερες....


Chuck Berry




Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: