About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

BRIAN JONES (1942-1969)

Brian Jones (28 February 1942 – 3 July 1969) Ο ιδρυτής των Rolling Stones
BRIAN JONES (1942-1969)

Brian Jones  (28 Φεβρουαρίου 1942 – 3 Ιουλίου 1969)

Ο ιδρυτής των Rolling Stones


Brian Jones
Ο Lewis Brian Hopkin Jones γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Cheltenham του Gloucestershire της Αγγλίας. Μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και έγινε φίλος με τους Alexis Korner, Paul Jones (Manfred Mann) και  Jack Bruce (Cream) και μαζί σχημάτισαν την πρώτη του μπάντα παίζοντας rythm and blues. Με τον Paul Jones θα σχηματίσει αργότερα τους Roosters και στις 2 Μαΐου 1962 θα βάλει αγγελία στο Jazz News (έντυπο ενός club της περιοχής Soho του Λονδίνου) αναζητώντας μέλη για να δημιουργήσει ένα νέο R&B συγκρότημα και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Rolling Stones. Το 1963 θα αποχωρήσει απο τους Roosters και την θέση του θα πάρει το 1963 ο Eric Clapton.

Ο Brian με καθήκοντα κιθαρίστα, συνθέτη και μάνατζερ έγινε ο βασικός διαμορφωτής του ήχου των Rolling Stones, κάνοντάς τους έτσι γνωστούς στο ευρύ κοινό. Εκτός απο κιθάρα και φυσαρμόνικα, έπαιζε πολλά ακόμα μουσικά όργανα, όπως κλαρινέτο, σαξόφωνο, keyboards, κρουστά, σιτάρ, σαντούρι, μαρίμπα και άλλα.

Αργότερα, όταν ο Andrew Loog Oldham θα αναλάβει καθήκοντα μάνατζερ της μπάντας θα προσπαθήσει να αλλάξει τον ήχο της μπάντας αποσκοπώντας σε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη και θα προσπαθήσει στις ζωντανές εμφανίσεις των Stones να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του κοινού στους Jagger και Richards.

Brian Jones
Ο Jones βλέποντας τον εαυτό του να επισκιάζεται απο τους Jagger και Richards , να αλλάζει το ρεπερτόριο της μπάντας και να αυξάνεται ο διαχειριστικός έλεγχος της μπάντας απο τον Olham, νιώθει αποξενωμένος απο το συγκρότημα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Η αίσθηση της αποξένωσης από το συγκρότημά του, τον οδήγησαν στο να αναπτύξει σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά και ο ίδιος δεν πήγαινε στις πρόβες πλέον τακτικά με αποτέλεσμα ο Richards να παίζει το μεγαλύτερο κιθαριστικό μέρος των κομματιών και σταδιακά να σβήνουν την κιθάρα του Jones. Πολύ γρήγορα στις ηχογραφήσεις  όλες τις κιθάρες τις έπαιζε πλέον ο Richards.

Η εξάρτηση του Jones απο τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλευθεί αρκετές φορές αλλά και καταδικαστεί δυο φορές. Αυτή ήταν και η αφορμή οδήγησε τους Mick Jagger, Keith Richards και Charlie Watts τον Ιούνιο του 1969 να του ανακοινώσουν την πρόθεση τους να τον αντικαταστήσουν. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνει με δήλωση του πως φεύγει από την μπάντα και αντικαθιστάται απο τον Mick Taylor που ήταν φανατικός υποστηρικτής της φράσης "sex, drugs and rock 'n' roll".

Brian Jones
Η σωματική και ψυχική υγεία του Jones δεν ήταν πλέον σε καλή κατάσταση αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε στο να έρθει σε επαφή με τους Alexis Korner, Ian Stewart, John Lennon, Mitch Mitchell και Jimmy Miller για την δημιουργία μιας νέας μπάντας και να ηχογραφήσει demo με κάποια δικά του κομμάτια συμπεριλαμβανομένων των "Has Anybody Seen My Baby?" και "'Chow Time".

Μια εβδομάδα αργότερα, τα μεσάνυχτα της 2 Ιουλίου ξημερώνοντας 3 Ιουλίου 1969, ο 27αχρονος μουσικός θα βρεθεί απο την Σουηδέζα σύντροφό του Anna Wohlin, ακίνητος στον πυθμένα της πισίνας του σπιτιού του. Στην έκθεση του ιατροδικαστή ο θάνατος του Jones αναφέρεται ως  "Θάνατος απο ατύχημα".

Εξακολουθούν να υπάρχουν φήμες για δολοφονία του Jones και έχουν γίνει σχετικές έρευνες απο τις αρχές, ωστόσο η υπόθεση έκλεισε και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν οτι υπήρξε συγκάλυψη της αστυνομίας στην υπόθεση.

Για τον θάνατο του Jones, ο Pete Townshend των Who έγραψε ένα ποίημα με τίτλο "A Normal Day for Brian, A Man Who Died Every Day" το οποίο δημοσιεύθηκε στην Times,  ο Jimi Hendrix αφιέρωσε ένα τραγούδι στην μνήμη του, σε εμφάνισή του στην Αμερικανική τηλεόραση και ο Jim Morrison των Doors δημοσίευσε ένα  ποίημα με τίτλο "Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased".

Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Jones,  άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα, όμως εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.

Brian Jones



'Lv' for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: