About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


04/12/1951

Γεννιέται στο Jacksonville, της Florida των ΗΠΑ ο συνιδρυτής και κιθαρίστας των  Lynyrd Skynyrd, Gary Robert Rossington,  ο οποίος είναι πλέον ο μόνος που έχει απομείνει από τα αρχικά μέλη της μπάντας.

Ο  Rossington ίδρυσε το καλοκαίρι του 1964  μαζί με τους Ronnie Van Zant, Allen Collins, Larry Junstrom και Bob Burns την μπάντα "The Noble Five", την οποία στη συνέχεια μετονόμασαν σε "The One Percent" πριν πάρει το τελικό όνομα "Lynyrd Skynyrd"



04/12/1964 


Οι The Beatles κυκλοφορούν το τέταρτο  album τους με τίτλο 'Beatles For Sale', το οποίο και θα παραμείνει για 11 εβδομάδες στο Νο1 του UK album Chart


04/12/1971


Οι  Led Zeppelin βρίσκονται στο Νο1 του UK album chart με το album τους "Four Symbols" γνωστό και ως "Led Zeppelin IV" 

Θα παραμείνει στην κορυφή του  UK album chart για 2 εβσομάδες, ενώ στο US album chart, θα βρίσκεται για τα επόμενα 5 χρόνια στην κορυφή για τουλάχιστον μια εβδομάδα, πουλώντας μόνο στις ΗΠΑ 23.000.000 αντίτυπα.

Ακούστε ολόκληρο το album εδώ


04/12/1977


Οι Scorpions κυκλοφορούν στην Ευρώπη, το πέμπτο στούντιο album τους με τίτλο "Taken By Force". Στην Αμερική θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 1978 και στην Ιαπωνία τον Απρίλιο του 1978

Είναι το πρώτο album τους με τον drummer Herman Rarebell και το τελευταίο με τον κιθαρίστα Uli Jon Roth

Οι στίχοι του τραγουδιού που περιλαμβάνεται στο album,  "We'll Burn the Sky" ήταν αρχικά ποίημα γραμμένο απο την κοπέλα του  Jimi Hendrix,  Monika Dannemann, το οποίο είχε γράψει σαν φόρο τιμής όταν πέθανε ο αγαπημένος της  Jimi Hendrix.

Αργότερα η ίδια δημιούργησε δεσμό με τον κιθαρίστα των Scorpions,  Uli Jon Roth (ο οποίος ήταν θαυμαστής του Hendrix) και έγραφαν στίχους μαζί για το συγκρότημα

Ακούστε ολόκληρο το album εδώ


04/12/1993


Ο Αμερικανός τραγουδισής συνθέτης, κιθαρίστας, παραγωγός και σκηνοθέτης και γνωστός για την προκλητική πολιτική σάτιρά του Frank Zappa (Frank Vincent Zappa) απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε 21 Δεκεμβρίου 1940 στη Βαλτιμόρη  του Μέριλαντ (Maryland) και μεγάλωσε στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια.

Δέχθηκε επιρροές τόσο από πρωτοπόρους (αβαν-γκαρντ) συνθέτες όπως ο Edgar Varese και ο Igor Stravinsky, όσο και από τα τοπικά συγκροτήματα rhythm and blues, R&B και doo-wop.

Την προσοχή του στον Edgar Varese  τράβηξε το έργο Ionisation , το οποίο είχε γραφεί μόνο για κρουστά. Ο Zappa είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ, που σε ηλικία 15 ετών ήθελε να μιλήσει στο συνθέτη από το τηλέφωνο.

Τα επόμενα μουσικά του βήματα, στα γυμνασιακά του χρόνια, τα έκανε με τον Don Van Vliet, γνωστό αργότερα και ως Captain Beefheart με τον οποίο αλληλοεπηρεάστηκαν εκείνη την περίοδο.

Μετά από μια σύντομη σταδιοδρομία ως επαγγελματίας συνθέτης τραγουδιών (το ελεγειακό του Memories of El Monte ηχογραφήθηκε από τους The Penguins),  o Zappa έγινε κιθαρίστας ενός τοπικού συγκροτήματος R&B που λίγο αργότερα μετονόμασε το συγκρότημα σε "The Mothers" . Στη συνέχεια, το όνομα άλλαξε ξανά και έγινε "Frank Zappa and the Mothers of Invention", λόγω επιμονής της δισκογραφικής εταιρίας, για να αποφευχθεί πιθανή συνωνυμία.

Το 1971 ο Ζάπα γύρισε την ταινία "200 Motels".
 Η ταινία γυρίστηκε σε βίντεο σε μόλις 7 ημέρες με μικρό προϋπολογισμό (679.000 δολάρια) και θεωρείται σημαντικό "πολυμεσικό" έργο, αφού αποτέλεσε πρότυπο του είδους και καθιέρωσε την μορφή των περισσότερων βιντεοκλίπ για ροκ μουσική. Περιγράφει τη ζωή ενός συγκροτήματος ροκ σε τουρνέ. Ο τίτλος αναφέρεται στον αριθμό των μοτέλ που διανυκτέρευσε το συγκρότημα.

Συνολικά ο Zappa κυκλοφόρησε 60 album στην τριαντάχρονη καριέρα του έγραψε rock, jazz, ηλεκτρονική και ορχηστική μουσική.

Το 1995 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ενώ το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement"  και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Alice Cooper, Paul McCartney, Steve Vai, System of a Down κ.α


Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: